Ne plašite se da eksperimentišete sa bojama

Kolor-blok princip kombinovanja boja podrazumeva udruživanje kontrastnih boja. Međutim, ne samo njih, postoje varijacije na temu u zavisnosti od efekta koji želimo da postignemo. Ovaj pristup nije novina u svetu dizajna. Bio je često korišćen u dizajnu 50ih, 60ih, 70ih godina... Može se reći da je rođen, razvijan i proslavljen u svetu modnog dizajna, iz koga se preneo na dizajn enterijera. Na sajmovima i u editorijalima velikih kompanija primetna je ponovna ljubav za smele kombinacije kontrasta.

Potrošačke navike svedoče o tome da smo postali hrabriji i smeliji kada su u pitanju izbori boja za zidove. Sve je češći odabir akcentovanja jednog zida u prostoriji nekom dominantnom bojom. Dramatičan efekat se često stvara bojom poput tamno zelene ili ljubičaste. Njoj se suprotstavlja neka od boja spektra.

Provereni kolor blok tandemi jesu crvena i zelena, plava i narandžasta, žuta i ljubičasta.

Ovo je zabavan i siguran način za razigravanje i osveženje prostora i unošenje nove energije.

Kada uređujete prostor vođeni ovim principima, uzimajte koliko Vam je potrebno.

Koristite točak boja i odabirajte boje koje Vam deluju kao prava kombinacija. Oslanjajte se na svoju sopstvenu intuiciju i osećaj. Za bojenje zida odaberite hrabru, odvažnu boju, ali prijatnu za oko.

Kada stvorite kombinaciju vodite računa da Vam i ona prija, jer u tom prostoru treba živeti. Smelost i drama jesu poželjni, ali je važnije da se u tom ambijentu ne osećate nervozno. Priču možete ublažiti dodavanjem neutralnih tonova.

Ukoliko ste nesigurni, krenite sitnim koracima. Iskoristite manje intervencije kako biste eksperimentirali sa ovim principom slaganja boja. Jastuci i zidna dekoracija predstavljaju idealan poligon za vežbanje ove veštine.

Udružujte jednobojne jastučiće i vidite koja kombinacija ima najviše smisla. Igrajte se sa zavesama. Možda imate neku fotelju ili sofu, koju bi trebalo ponovo tapacirati. Šta mislite o sedalnom delu u jednoj i naslonu u kontrastnoj boji?

Iskoristite tepihe kao sredstvo za uvođenje kolor-blokinga u svoj dom.

I u svetu mode i u svetu dizajna, ovaj trend gotovo uvek ide ruku pod ruku sa geometrijskim oblicima.
Na zidovima se stvaraju polja - kvadrati, trouglovi, krugovi - koji se boje različito.

Prirodni prekidi u prostoru, poput kamina, polica i sličnog, mogu biti korišćeni kao granice između različitih boja.

Ukoliko oklevate i ne pronalazite dovoljnu dozu hrabrosti za ovaj eksperiment znajte da se kolor-bloking može raditi i u monohromatskoj varijanti. Crno bele štrafte i šahovska polja su odličan primer. Umesto jarkih boja, opredelite se za svedene i suptilne i razigrajte ambijent.

Ovo je zanimljiv koncept, koji Vas poziva na igru. Usudite se.