Dečije sobe i omiljeni stil modernih mama

Retko koji prostor zavređuje toliko pažnje i posvećenosti koliko uređenje dečije sobe, kroz sve faze odrastanja deteta.

Dolazak novog bića je svakako najsrećniji trenutak u životu roditelja i čitavog njihovog okruženja. Mame često od prostora za svoje mališane žele da naprave carstvo u kome su najmanje spremne da donose kompromise. Za komadima nameštaja i detaljima se traga dugo, koncentrisano, posvećeno. Bitno im je da svoju viziju oblikuju do kraja.

Kroz iskustvo smo definitivno shvatili da je ovo prostor u koji se ulaže najviše truda. S obzirom na veselu i radoznalu dečiju prirodu ovekutke ne bi trebalo tretirati kao "muzeje igračaka", već ih moramo učiniti lakim za funkcionisanje i ponovno dovođenje u red, onda kada se igra završi. Potreba za estetskim savršenstvom, ali i želja da se deca igraju slobodno i bez ograničenja, pred nas stavlja složen zadatak.

Primećujemo da je sa velikim uplivom digitalnih tehnologija i socijalnih mreža stiglo i mnoštvo novih ideja. Inspiracije nikako ne manjka, pa je sve više mama spremnije nego ikada da kutke svoje dece dekoriše sa većom pažnjom nego ikada.

Prateći puls okruženja dolazimo do zaključka je da je skandinavski stil najomiljeniji u dekorisanju dečijih soba. Daćemo Vam smernice za postizanje ovog izgleda.

Funkcionalnost i estetika u perfektnom balansu

U vremenu u kome živimo i svemu što je ono donelo sa sobom, sasvim je u redu da želimo kutak koji će se lepo slikati za Instagram. Međutim, mnogo je važnije da, onda kada ugasimo kameru, taj prostor funkcioniše. Obezbedite dovoljno prostora za lako odlaganje igračaka. U skandinavskim enterijerima su izuzetno popularni beli kartonski džakovi sa različitim motivima.

Danas je na tržištu dosta proizvođača, koji Vam mogu napraviti džak sa motivom po izboru, poput imena vašeg deteta. Opcija su i kutije za odlaganje, koje mogu izgledati poput kolica, biti drvene i pastelne. Sve su ovo praktični elementi, a estetski izuzetno prijatni oku. U skandinavskim dečijim sobama estetika i funkcionalnost uspešno koračaju ruku pod ruku.

Odaberite svoju paletu boja

Skandinavska estetika uspešno pronalazi svoj put u najrazličitijim koloritima. Neke mame biraju monohromatsku šemu - sobe su crno-bele ili u nijansama sive; druge se opredeljuju za nežne pastele, dok je treća opcija kombinovanje bele sa jarkim, hrabrim, upečatljivim akcentima.

Koju god šemu da odaberete nećete pogrešiti. Važno je da prija vašem oku i senzibilitetu. Pratite osećaj i kreirajte onako kako smatrate da je najbolje za vaše mališane.

Zidovi su poligon za kreativnost

Neosporno je da u skandinavskim enterijerima zidovi dobijaju dominantnu ulogu. Dekorativnu, ali i interaktivnu. Mnoštvo je načina na koje ih možete tretirati. Jedan od dražih jeste bojenje u motive planina.

Nebrojano je primera soba koje su dekorisane na ovaj način i svaka od njih izgleda sjajno. Možete ih obojiti i takozvanom "chalkboard" bojom i tako rešiti problem šaranja zidova.

Deca dobijaju mnogo prostora za kreativni izraz, istovremeno stvarajući unikatan i neponovljiv dekor.

U skandinavskim enterijerima omiljeni su i stikeri različitih motiva, boja, oblika. Tufne, zvezde, oblaci, poruke... Kao i tapete sa retro, floralnim, bajkovitim motivima.

Unesite teksturu drveta

U ovako osmišljenim prostorima, nameštaj sa teksturom drveta predstavlja imperativ. Suptilni, svetli tonovi greju atmosferu, čineći sobe mališana ugodnim, prijatnim, bezbednim.

Male stoličice, stolovi, kreveti...

Pomalo smelog i neočekivanog

U skandinavski kreiranim dečijim sobama česti su elementi poput baldahina i šatora, koje će, bez sumnje, vaši mališani obožavati. Možete kupiti tekstil i napraviti ih sami. Dodajte na zidove malu galeriju u različitim ramovima za slike. Možete uramljivati upravo crteže svoje dece.

Stvorite im carstvo koje će obožavati, ali pre svega zbog toga što im rasplamsava maštu i omogućava beskrajnu igru i učenje.