Lepljenje keramičkih pločica

Postavljanje keramičkih pločica podrazumeva više faza.

Izuzetno je važno da postavka bude obavljena kvalitetno, precizno i profesionalno, jer je bilo koje naknadno uklanjanje i popravljanje izuzetno komplikovano, a nekada i nemoguće. Imajući u vidu cenu keramičkih pločica i složenost postavke, preporučujemo Vam da pronađete proverenog profesionalca kome ćete poveriti ovaj zadatak.

Keramičke pločice

Podloga i priprema podloge

Keramičke pločice se postavljaju na podove i zidove (horizontalno i vertikalno). Pločice koje su označene kao zidne, moguće je postavljati samo na zidove, dok je podne pločice moguće postavljati i na zidove i na pod prostorije.

Kada su u pitanju podovi, mogu se postavljati na betonsku podlogu, cementnu košuljicu ili preko postojeće keramike, ukoliko je ista u solidnom stanju.

Podloga na koju se pločice postavljaju mora biti dobre nosivosti, bez pukotina, čista i ravna.

Ukoliko se pločice lepe preko postojećih keramičkih pločica, preporučljivo je koristiti prajmer kako bi se omogućila bolja veza.

Pre postavljanja pločica u prostoru kupatila, pod i holker (spoj poda i zida u visini od 10-tak cm) je potrebno hidroizolovati adekvatnim proizvodima prateći preporuke proizvođača.

Kada su u pitanju zidne pločice, moguće ih je postavljati na zidove od betona, različite vrste blokova ili knaufa, ukoliko su dobre nosivosti. Moguće ih je postavljati i preko postojeće keramike ukoliko je adekvatno pričvršćena za zid.

Pre postavke treba proveriti vertikalnost zidova. Ukoliko postoje velika odstupanja, možda će biti potrebno poravnati zidove malterom ili gips-karton pločama. Ovo će sprečiti prekomernu upotrebu lepka.

Keramičke pločice

Lepljenje pločica

Pre početka lepljenja potrebno je napraviti plan o načinu postavljanja u zavisnosti od dimenzija i dezena pločica. Ukoliko je potrebno zahtevnije uklapanje, potrebno je da se plan polaganja dobro osmisli.

Ukoliko su dimenzije prostora i pločice takvi da će se u nekim delovima javljati manji komadi, savetujemo da se oni postave na najmanje uočljivim mestima prostorije (npr. ispod kupatilskog nameštaja).

Odaberite lepak adekvatne jačine i obratite pažnju da bude izrađen po recepturi proizvođača. Lepak je potrebno nanositi zupčastom špaklom. Radi boljeg vezivanja, lepak je potrebno nanositi i na pločicu i na podlogu.

Horizontalnost i vertikalnost se sve vreme proveravaju libelom. Kod podova je potrebno praviti odgovarajuće padove prema slivniku.

Kako bi se pločice postavile ravno, sa jednakim razmacima, koriste se distanceri, krstići, nivelatori, u zavisnosti od dimenzija i vrste pločice.

Lepak se suši 10-12 sati, nakon čega se uklanjaju distanceri tj. nivelatori.

Keramičke pločice kolekcija Vintage
Keramičke pločice kolekcija Vintage

Fugovanje

Nakon što se lepak osušio (10-12 sati) potrebno je skinuti nivelatore, krstiće, distancere i pripremiti pločice za fugovanje. Pločice se očiste od viška lepka (može se koristiti skalpel), fug masa se rastvori po uputstvu proizvođača i pristupi se fugovanju.

Preporučljivo je da fug masu ne spravljate odjednom, kako se ne bi osušila. Dovoljno je da upotrebite četvrtinu pakovanja. Nanosi se gumenom gletericom pod uglom od 45 stepeni.

Nakon što ste naneli oko 2 m² fuge, sačekajte desetak minuta da se osuši, a onda uklonite višak. Pločice od viška fuge operite sunđerom. Uradite to odmah, jer će nakon sušenja biti izuzetno komplikovano.

Potom nastavite u istom ritmu.

Kada završite fugovanje, proces postavke keramičkih pločica je završen.

 

S obzirom na činjenicu da se keramičke pločice ne menjaju često, da su finansijski izdatak i podrazumevaju kompleksan rad, budite sigurni da ste odabrali pravi dezen i poverili ugradnju profesionalcima.