Kako pravilno postaviti tapete

Tapete su element enterijera koji može u potpunosti da izmeni izgled Vašeg doma u samo jednom danu.

Ukoliko Vam je potrebna inspiracija na ovu temu, pronađite je ovde.

Osim adekvatnog izbora dezena, izuzetno je važno da tapeta bude pravilno postavljena. Pedantnom i pažljivom postavkom njena estetika dolazi u prvi plan.

Savetujemo Vam da u te svrhe angažujete profesionalce. Ipak, ukoliko se odlučite da sami postavite tapete, pročitajte tekst koji sledi.

Tapete

Priprema

Najpre otpakujte tapetu i vizuelno je proverite - važno je da na njoj nema nikakvih oštećenja. Potom obratite pažnju na to kakav je dezen. Postoje različiti načini uklapanja:

  • Bez uklapanja
  • Ravno uklapanje - počinje i završava se u širini rolne (ovakvo uklapanje najčešće imaju tapete sa prugama)
  • Naizmenično uklapanje - potrebno je da pronađete horizontalni i vertikalni nastavak prethodne rolne. Zahteva više preciznosti, ali je uglavnom u pitanju najzanimljiviji dezen.

Razmeravanje

Izmerite visinu prostora (od plafona do vrha lajsne), na više različitih mesta u prostoriji. Ukoliko postoje varijacije u visini uzmite najveću vrednost i dodajte joj koji centimetar. Isecite prvu traku na tu visinu.

Proverite način uklapanja kako biste utvrdili na koji je način potrebno da isečete sledeću traku. Ukoliko je u pitanju naizmenično uklapanje, moguće je da će biti potrebna veća dužina kako bi se patern na dezenu adekvatno nastavio.

Pripremite nekoliko traka.

Broj potrebnih traka ćete dobiti tako što ćete obim prostorije (ili segmenta prostora na koji planirate postavku) podeliti sa širinom rolne (ona je najčešće 53 cm).

Kada broj traka pomnožite sa visinom prostora, dobićete potrebnu dužinu tapete koja Vam je potrebna i u odnosu na to odlučiti koliko rolni tapeta Vam je potrebno (dužina rolne je najčešće 10 m).

Tapete

Odaberite idealno mesto za početak

Važno je da postavljanje krenete na pravom mestu. Ovo može biti ivica zida ili neki dominantni deo prostora koji Vam je posebno važan - deo koji je naglašen osvetljenjem i slično.

Ukoliko počinjete od ivice, krenite od dela koji je najbliži izvoru svetla - prozoru. Udaljavanjem od izvora svetlosti obezbeđujete da spojevi budu manje vidljivi.
Za manje vidljive delove, poput neki ćoškova koji se ne vide ili će biti pokriveni nameštajem, možete koristiti viškove.

Priprema podloge

Kako bi tapeta bila dobro zalepljena, važno je da podloga bude adekvatno pripremljena.

Ukoliko je na zidovima prethodno već postavljen tapet, potrebno je da proverite da li je dobro vezan za podlogu. Ako dobro prijanja, slobodno lepite preko. Ukoliko uočite da se odlepljuju, biće potrebno da ih skinete. Ovo je najbolje uraditi toplom sapunicom i špaklom.

Ukoliko su zidovi bojeni (polu) disperzijom, možete napraviti mali test. Selotejp trakom proverite da li se boja skida ili ne. Ukoliko na selotejp traci ostaju tragovi boje, ogulite je kako bi tapete bolje prijanjale za podlogu.

Svakako je preporučljivo da zidove operete blagim deterdžentom.

Ukoliko uočavate velike neravnine, ošmirglajte ih ili ih popunite glet masom, u zavisnosti od tipa neravnine.

Preporuka je i da zidove dodatno impregnirate.

U lepak kojim ćete lepiti tapete dodajte 15 puta više vode nego što je preporučeno i tom smesom premažite zidove. Obavezno sačekajte da se osuše.

U fazi pripreme podloge potrebno je da skinete maske sa utičnica i prekidača.

Tapete

Postupak lepljenja

Razmutite lepak po uputstvu proizvođača.

Veće površine zida premažite valjkom, a u delovima oko prekidača i na ćoškovima koristite četku. Važno je da dobro pokrijete čitavu površinu, kako bi tapeta dobro prijanjala.

Pogledajte pakovanje kako biste utvrdili da li se lepak postavlja samo na zid ili ga je potrebno naneti i na tapetu. Postoje oznake koje će Vam rešiti ovu dilemu.

Prilikom postavljanja prve trake izuzetno je važno da ona bude potpuno vertikalna. Od njene pravilne postavke zavisi svaka sledeća traka. Vertikalnost možete proveriti viskom ili laserom.

Tapete se lepe odozgo na dole. Adekvatnim alatom je potrebno istisnuti višak vazduha. Skalpelom secite tapet na mestu gde su utičnice i prekidači.

Postavite lepak za sledeću traku i vodite računa o uklapanju dezena ukoliko je to potrebno. Istisnite vaduh, odsecite viškove i nastavite dalje.

Ukoliko se negde pojavi višak lepka (može se pojaviti na spojevima), obrišite ga suvom krpom.

Nakon što završite sa lepljenjem, maske od utičnica i prekidača vratite na svoje mesto.

Zvuči jednostavno, zar ne?

Ukoliko Vam je potrebna promena dnevnog boravka ili druge prostorije u domu, tapete mogu biti odlična ideja.

Inspirišite se različitim stilovima u enterijeru (boho, retro, moderni, klasični, industrijski i skandinavski), a potom pogledajte našu ponudu tapeta.

Možda se baš ovde krije rešenje za Vašu enterijersku nedoumicu.

Ukoliko ne uspevate sami, možemo Vam pomoći.