Tonovi dragulja u enterijeru

Trendovi u uređenju enterijera nastaju kao rezultat mnoštva faktora. U ovako širokoj oblasti, kakva je uređenje prostora, trendova je puno - smenjuju se, prolaze, vraćaju, opstaju... Česta je pojava da istovremeni trend budu dve potpuno suprotne tendencije.

Sa jedne strane, u aktuelnim dizajnerskim rešenjima, evidentna je težnja za umirujućim, pozitivnim ambijentima. Oni su bojeni u pastelne tonove, laki su i vazdušasti... Međutim, aktuelan je i trend koji je potpuna kontra ovom pristupu.

Kao rezultat prezasićenja koje je donela globalna ekspanzija skandinavskog stila došlo je do okretanja nečemu što se može nazvati "maksimalizam". Kao što samo ime sugeriše, ovo je pristup koji stoji naspram filozofije minimalizma. Hrabrost i odvažnost stupaju na scenu, nema bojazni od boja, oblika, zanimljivih komada. Očekuju se smeli, individualniji prostori.

Nasuprot poletnim pastelima stoji dubina, raskoš, bogatstvo ovih tonova.

U saglasju sa ovakvim pristupom stoji aktuelan trend koji se tiče boja. Trend uređenja enterijera u tonovima predivnih, mističnih, bogatih dragulja.

Doza mistike i luksuza koju ovi prostori nose je primetna na prvi pogled. Graciozni su, efektni, nezaboravni. Neosporno su upečatljivi.

Glavni izbor su hrabra indigo, smaragdno zelena, mistična ljubičasta, duboka crvena....

Pronalaze svoje mesto na tkaninama, aksesoarima, tepisima, ulaze u sve sfere dizajna. Vešto se snalaze u dnevnim i spavaćim sobama, kuhinjama i trpezarijama.

Tamna, misteriozna teget nosi atmosferu noćnog neba, dok crvena odiše dubinom i sofisticiranošću, rasplamsavajući maštu.

Smaragdno zelena umiruje i okrepljuje. Tonovi su pomalo teatralni, rezervisani za one hrabrije. Kako dizajneri vole da kažu - unose dramu u prostor.

Ovaj trend odlično ide ruku pod ruku sa eklekticizmom, vintage i mid-century stilom. Možete ih udruživati sa nameštajem koji je tipičan za ove dizajnerske pravce.

Težnja je da domovi postanu mesta sa jakim karakterom, poligoni za igru, eksperiment, intuiciju. Vreme je da se oslonite na sopstveni osećaj.

Ukoliko Vas ovaj trend privlači, preporučujemo da krenete u igru malim koracima. Ubacite par jastučića, razigrajte zidove umetnošću u ovim tonovima. Odaberite tepih inspirisan blistavim draguljima. Pravite eksperiment sa svojim prostorom i analizirajte kako se odigrava. "Dodajte dramu" postepeno, malo po malo.

Kad se osetite sigurno i hrabro akcentujte neki od zidova ili sve njih bojenjem u jedan od ovih tonova.

Na tržištu je i mnoštvo adekvatnih tapeta.

Analizirajući primere najlepših enterijera nastalih na krilima ovog trenda, primećujemo da su idealan partner ovim tonovima zlatni i bakarni akcenti, kao i bogati i raskošni materijali poput pliša i baršuna.

Ukoliko ste se prezasitili minimalizma i nedostatka boja, razmislite da li je upravo maksimalizam sledeći Vaš korak. Budite hrabri, usudite se. Okupajte prostor novim i neočekivanim.