Tapete kao trend u uređenju doma

Koliko Vam se puta desilo da, dok boravite u određenom prostoru, steknete utisak da je, koliko god delovao završeno, ipak nepotpun? Ne možete da se otmete osećaju da nešto nedostaje, da nije dovoljno ličan, zaokružen? Često ovo iskusimo na nivou intuicije, koji je teško pretočiti u reči.

U takvim trenucima probajte da zamislite kako bi prostor izgledao ukoliko mu dodate tapete. Upravo ova intervencija često može biti odgovor i pravi način da svoj dom poginete na sasvim novi nivo i dobijete utisak celine.

Tapete su takođe, odličan način da bez velikog opterećenja budžeta, osvežite svoj prostor. Jednostavnim nanošenjem na deo ili sve zidove stvorićete sasvim drugačiji ambijent i utisak. Tapete svoje mesto pronalaze u gotovo svim prostorijama doma, pa čak i u kupatilima.

Možete ih naneti na čitavu površinu zida ili neki njegov deo koji želite da akcentujete. Danas je izuzetno popularno, jednostavno, a efektno rešenje u kome se polovina zida oboji u željenu nijansu, zatim se napravi granica dekorativnom lajsnom, a onda se iznad nje aplikuje tapeta. Na ovaj način razigravate prostor suptilno, savršeno stilizovano.

U nastavku Vam dajemo neke sugestije, koje je potrebno imati na umu, kada odabirete tapete za svoj prostor.

Definišite svoju paletu boja

Proanalizirajte nameštaj i detalje, postojeće ili one koje planirate da kupite. Uhvatite njihovu kolor paletu i odlučite na koji način želite da je nadoradite. Da li hoćete da je nastavite i ujednačite ambijent ili je ono što Vam je potrebno kontrast i neočekivani efekat. Utvrđivanje kolorita je prvi korak koji će Vas odvesti do prave tapete za Vaš dom.

Definišite svoj stil

Kao i kod palete boja, potrebno je da utvrdite koji stil uređenja dominira u Vašem prostoru. Za svaki od stilova se vezuju određeni koloriti i motivi. Skandinavski stil voli retro floralne motive nezasićenih tonova, ali i one geometrijske, sa izraženim, krupnim paternima. Klasičan stil će dobro dopuniti bordure i bogati, raskošni motivi koji deluju kao da nam stižu iz doba renesanse. Romantičan stil voli floralne motive sitnog uzorka. Ukoliko ste hrabri i volite drugačije, lične ambijente, ako ste skloni eklektici, pun pogodak može biti tapet sa botaničkim printovima raznih palmi ili paprati. Ovo je već dugo trend u uređenju prostora. I čini se da ne planira da nas napušta.

Akcentujte zid

Jako se često dešava da se, u procesu uređenja doma, suočimo sa nekim zidom sa kojim ne znamo šta da uradimo. Pokušamo sa ogledalom, slikom, policom sa detaljima, ali ništa od toga nije dovoljno dobro i onako kako smo zamislili. Upravo ovaj deo prostorije može biti površina za postavljanje tapete zanimljivog, razigranog uzorka i kolora. Dodatan efekat stvorićemo ako rasvetno telo usmerimo ka ovom zidu.

Igrajte se sa prugama

Tapete sa prugama su čest izbor. Osim divnog izgleda koji ih karakteriše, tapete mogu imati različit uticaj na Vaš prostor. Prva preporuka jeste da obratite pažnju da li se na još nekom komadu u prostoru pojavljuju pruge. Mogu se naći na slici, tepihu, nameštaju. Ukoliko je takav slučaj, obratite pažnju da pruge na tapetama budu istog usmerenja kao i ostale u prostoriji.

Ako je prostor nizak opredelite se za vertikalne pruge, dok će horizontalne vizuelno izdužiti uske prostore. Iskoristite njihovu prednost na pravi način.

Budite slobodni i kreativni. Možete kombinovati dva različita tepeta, ili pak iskoristiti tapet da izdvojite neki deo sobe, poput trpezarije. Možete je upotrebiti da osvežite izgled police, vitrine, kredenca.

Učinite da tepete rade za Vaš prostor, često su upravo one to što nedostaje.