Pronađite inspiraciju: Skandinavski stil

Istorijat

Iako je nastao u Skandinaviji, ovaj stil je probio geografske granice i raširio se po čitavom svetu, postavši jedan od najvoljenijih i jako često primenjivanih.

Nastajao je iz potrebe da se u zemljama sa hladnom klimom i malo dnevne svetlosti stvaraju što pozitivniji i vredniji životni prostori, koji se kupaju u svetlu. Ovo se postiže materijalima, bojama, nameštajem, detaljima.

Ako bi trebalo sažeti prioritete koje skandinavski dizajn stavlja u prvi plan, to su: praktičnost, prirodnost, lepota i udobnost. Ovi ambijenti su univerzalni, ali su istovremeno i visoko individualni.

Skandinavija se može pohvaliti mnoštvom genijalnih arhitekata i dizajnera.

Neke od najpoznatijih kompanija za uređenje doma potiču upravo odatle. Nebrojano je dizajnerskih klasika koji su nastali na prostorima Skandinavije. Ono što su zajedničke vrednosti tih cenjenih komada jesu lepota, originalnost i udobnost.

U nastavku pronađite osnovne karaktersitike ovog stila uređenja.

Paleta boja

U cilju uvođenja svetlosti u prostor bela nema alternativu. U skandinavski oblikovanim enterijerima je najzastupljenija - na zidovima, nameštaju, detaljima... Za akcentovanje jednog od zidova se može koristiti neki sveden i blag ton, poput svetlo zelene, bledo žute, narandžaste ili pink. Ponekad, ali retko, u ovim ambijentima možemo pronaći i crnu, plavu i ljubičastu, za stvaranje akcenata.

Dobrodošla je i upotreba svetlog drveta i njegovih imitacija, za oblaganje podova i izradu nameštaja. Koriste se i tapete, čiji su paterni često efektni i zanimljivi - floralni, geometrijski. Detalji su u jarkim bojama, bilo da su u pitanju jastučnice, prekrivači, dekor na policama, slike na zidovima... Pomoću njih se u prostor unosi individualnost..

Obrada zidova i plafona

Poenta je da stvari učinimo što jednostavijim. Krečenje u belo je najpoželjniji i najjednostavniji način. Osvetliće prostor i biti savršena podloga za nezaoblilazni "gallery wall". Jedan od zidova prostorije može biti akcentovan nekom od boja iz pomenute palete, a za akcentovanje se može koristiti i tapeta prepoznatljivog skandinavskog dizajna. Zidovi su podloga za otvorene police, koje će biti ispunjene ličnim i važnim - dekorom, sitnicama, uspomenama.

Podovi

Za oblaganje podova se biraju parketi ili laminati u svetlim tonovima. Tepisi mogu biti sasvim svedeni, ali i izuzetno hrabri i zanimljivi. Često se biraju kao način koji, svojim interesantnim dezenima i bojama, u prostor unosi neophodnu dozu dinamike i boja.

Nameštaj

Skandinavska filozofija kaže - Minimum nameštaja, maksimum funkcionalnosti. Nameštaj treba da bude odabiran tako da rasterećuje prostor i liši ga nepotrebnog. Sofe su meke i svetle, uglavnom izdignute na vitke nožice. Ovakva intervencija doprinosi dodatnom osećaju volumena.

Kombinuju se prirodni i veštački materijali na harmoničan i skladannačin. Drvo, plastika, metal. Jedna od karakteristika, po kojoj ćete prepoznati skandinavski dizajn, jeste i upotreba zanimljivih fotelja i stolica, čiji će dizajn sasvim sigurno privući vaš pogled. Osim savršenog dizajna, udobnost je imperativ.

Dekor

Ono što razigrava svetlu i svedenu osnovu skandinavskih enterijera jeste unošenje sitnica u prostor. Na fotografijama skandinavskih enterijera često ćete primetiti da zidove popunjava "gallery wall". Mnoštvo slika, fotografija, postera, grafika u ramovima različitih boja i veličina, ali uvek uklopljenih skladno i sa izuzetnom pažnjom. Otvorene police na zidovima i deo ispod prozora su idealna mesta na koja možete postavljati vaze, razne figure i druge dekorativne elemente. Još jedna jako važna stvar koju treba imati na umu je činjenica da skandinavski enterijeri obožavaju biljke i zelenilo. Pravljenje male urbane džungle u domu je poželjno i preporučljivo.

Ukoliko želite prostor koji je vedar, prepun svetlosti, nenametljiv, a izraženo individualan, prigrlite skandinavski stil uređenja prostora.