Pronađite inspiraciju: Retro stil

Retro stil je, već godinama unazad, intenzivan predmet interesovanja dizajnera i kupaca, u mnogim oblastima dizajna. Nije greška reći da nas nikada nije ni napuštao. Ima svoje ljubitelje i poklonike, koji ga ni za šta ne bi menjali.

Istorijat

Važno je znati da retro nije sve ono što dolazi iz prošlosti.Zapravo, retro slavi slobodu i kreativnost koja je obeležavala dizajnersku scenu 50-tih, 60-tih i 70-tih godina XX veka. Ove dekade se razlikuju među sobom, ali se svaka može pohvaliti inovativnošću i hrabrim rešenjima. Ličnim i kreativnim pogledom na dizajn.

Simbolizuju slobodu, topli su i razigrani. Međutim, njihova smelost nije rezervisan za svakog, niti će svako umeti da se snađe sa njegovom primenom.

U nastavku Vam donosimo priču o prostornim karakteristikama svakog od ovih stilova.

Paleta boja

Upotreba jarkih boja u retro enterijerima jedna je od osnovnih karakteristika. Boje su svuda- na zidovima, nameštaju, detaljima. Tonovi su jarki, živi, hrabri, kombinacije su smele. Koriste se i kolor-blok kombinacije, tačnije sparivanje kontrastnih boja. Ovi ambijenti su živi i nemirni. Primetna je upotreba tirkizne, narandžaste, pink, crvene, žute, mint i zelene...

Obrada zidova i plafona

Za razliku od većine stilova, retro stil se ne boji boja. Zidovi su jako često akcentovani farbanjem u smele i jarke tonove, poput zasićene žute, zelene, ljubičaste. Nije retkost i da se ide na sigurniju varijantu, u kojoj se zidovi boje u belu ili njoj bliske tonove, a boje se u prostor uvode kroz nameštaj i dekoraciju. U retro stilu je jako česta upotreba tapeta sa smelim motivima, najčešće geometrijskim.

Podovi

U retro ambijentima, drvo je apsolutni vladar i nema konkurenciju. Koristi se za izradu nameštaja, ali i kao obloga podova. Favorit su parketi i podne obloge tamnijih tonova, na kojima se obično nalaze tepisi, koje krase smele i jarke kombinacije boja i neobični motivi. U retro stilu se sve plete oko hrabrosti i doze neočekivanog.

Nameštaj

Retro nameštaj se, prvenstveno, odlikuje izuzetnim i efektnim oblicima, a uz to je izuzetno funkcionalan, udoban, kvalitetan i trajan. Komadi imaju svoju svrhu i često imaju integrisane sakrivene prostore za odlaganje, kako bi se vešto uklopili u male prostore.

Kada su u pitanju materijali, kao što smo pomenuli, drvo nema alternativu, ali se koriste i veštački materijali poput PVCa i plastike..

Nameštaj za retro enterijere ne mora da potiče iz davnih vremena, mnoge kompanije danas proizvode nameštaj koji je inspirisan retro dizajnom.

Dekoracija

Celokupna filozofija uređenja u retro stilu primenjuje se i kada je u pitanju dekoracija. Boje su jarke, žive. Kombinacije i motivi su neočekivani. Udružuju se različite boje, teksture, oblici. Paterni su zanimljivi - geometrijski, apstraktni, floralni, motivi šahovske table... na zidovima su filmski plakati ili slike u stilu apstraktne umetnosti. Prostor je pun zelenila, lampi i detalja zanimljivih oblika i dizajna. Primer su retro gramofoni postavljeni u prostor kao ukras.

S' obzirom na smelost i hrabrost, ovaj stil ne morate koristiti kao dominantan, već uzeti neke njegove detalje i inkorporirati ga u neki od mirnijih stilova, stvarajući eklektičan enterijer.