Povratak klasičnog stila u uređenju prostora

Kako postići izgled?

Ukoliko pratite teme vezane za uređenje enterijera, bilo to redovno ili samo sporadično, gotovo smo sigurni da su Vam pažnju privukli klasični enterijeri koji se vraćaju na velika vrata.

Već neko vreme ponovo osvajaju dizajnersku scenu i ne zna se broj arhitekata koji ih biraju kao svoj omiljeni put u osmišljavanju novih prostora. Elegancija i stil se vraćaju u modu. Biraju se komadi koji izgledaju večno, neprolazno, kvalitetno. Materijali i teksture plene pažnju, dekoracija je svedena i mirna. Prostori odušu prefinjenošću. Palete boja su dostojanstvene, kontrolisane.

Sve je više ljudi koji se opredeljuju za to da svoj prostor obuku u ovakvo ruho. O tome svedoči sve veći broj projekata koji ispunjavaju stranice portala i magazina.

Daćemo Vam par smernica kako da u svom dnevnom boravku, čak i bez pomoći stručnjaka, postignete, toliko popularan, klasičan izgled.

Odaberite svedenu paletu boja

Pri korak u kreiranju budućeg izgleda jeste odabir palete boja. Klasični stil voli svedenost i umerenost. Opredelite se za bež, kapućino, svetlo zelenu i ostanite pri njoj. Obojite zidove i plafone, odaberite nameštaj koji je varijacija na temu dominantnog tona, a trenutak igre dodajte tepihom, jastucima i draperijama, koje će biti iste boje.

Upotrebite dekorativne lajsne

Element koji je potpuno osvojio dizajnere enterijera i deo je gotovo svakog enterijerskog projekta, koji je inspirisan klasičnim stilom, jesu dekorativne lajsne. Ono što je dobra vest jeste činjenica da je njihova cena niska, dostupne su i izuzetno lake za aplikovanje. Nakon što budete odabrali paletu boja, nabavite dekorativne lajsne i ukrasite svoje zidove i plafone. Prostor će istog trenutka biti podignut na sasvim novi nivo. Za svedeniji efekat, opcija je postavljanje ram lajsni na zidove, dok će oni za mrvicu hrabriji moći da eksperime-ntišu i sa plafonima, rekreirajući izgled nekadašnjih tavanica.

Ne opterećujte prostor sa previše nameštaja

U postizanju klasičnog stila, mera je sve. Prateći taj pristup bitno je da prostor diše i funkcioniše. Sagledajte realne dimenzije svog prostora, izmerite ga, iscrtajte i dobro promislite kada se opredeljujete za ponovni razmeštaj ili kupovinu novog nameštaja. Važno je da gabarit prostora i nameštaja budu u saglasju. Bitno je da komad može da bude uočen u prostoru, a ne zaglavljen između druga dva.

Birajte tekstilne materijale. Neka tepih bude uočen u prostoru.

Ukoliko ste u mogućnosti, opredelite se za materijale koji mame na dodir. Plišana sofa ili fotelja bi bila pun pogodak.

Ukoliko niste u mogućnosti da komad nameštaja obučete u pliš, onda nabavite plišane jastučnice i osvežite sofu na ovaj način. To je pristupačan, ali ponovo efektan način da prostor poprimi klasičan šmek.

Odaberite odgovarajući tepih. U našoj ponudi je puno onih koji izgledaju raskošno, bogato, vanvremenski. Tepih je u klasičnim enterijerima izuzetno bitan element. Važno je da bude svedenog kolorita, a posebno efektne teksture.

Dovršite detaljima

Odaberite finu, svedenu zavesu i obavezno je propratite neprovidnim draperijama sa strane. Izuzetno je važno da dužina bude do poda. Ovo dodaje utisak luksuza i prefinjenosti. Za draperije upotrebite boje sa dekorativnih jastučića ili tepiha.

Ne opterećujte prostor sa previše detalja. Efektna lampa, vaza sa cvećem, slika na zidu, ogledalo. Odabrano i umereno. Klasičan stil ceni kvalitet, a ne kvantitet. Ukoliko ste u mogućnosti, obavezno unesite u prostor neki zlatni i mermerni akcenat.

Inspirišite se i usudite se da svoj dom odenete u ruho, koje obožava čitav svet.