Pastelne boje u enterijeru

Jedan od trendova koji već godinama odoleva i iznova se vraća i viđa na sajmovima jeste trend upotrebe nežnih pastela.

Može se reći da i on proizilazi iz sve izraženije potrebe za stvaranjem toplih i prijateljskih ambijenata, u kojima ćemo se osećati opušteno i prijatno. U dizajnerskom smislu, povratak pastela ima veze sa ponovnom popularnošću retro stila i oslanjanjem na estetiku sedamdesetih godina XX veka.

Izbegavaju se teški i tamni koloriti kao prirodan efekat potrebe za pozitivnim stavovima i energijom. Pasteli postaju prisutni u velikoj meri, koja čak navodi na zaključak da su zamenili neutralne tonove, poput bele ili bež.

Nijanse koje podsećaju na boje mlečnog sladoleda samouvereno menjaju belu boju, na način koji je potpuno prirodan, kroz akcente ili velike površine zidova. Dizajneri čak kažu da su pasteli postal nove neutralne nijanse.

Na sajmovima i kroz izvedene projekte enterijera najčešće srećemo boje poput svetlo zelene (u nizu nijansi), limun žute, nežno ljubičaste, boje breskve i gotovo sasvim neutralne - boje tosta.

Ukoliko želite da svoj dom obojite pastelnim tonovima ovo je izbor koji Vam preporučujemo:

1. Boja Lavande ili ljiljana - Nezasićena, savršeno blaga i suptila. Asocira na divne predele i nežnost. Uneće u prostor svežinu i mirise leta.

2. Bleda boja ruže - Svetla i vedra roze nijansa, koja sa sobom u ambijent unosi prefinjenost.

3. Boja breskve - Predivna nijansa na tankoj granici između pink i narandžaste. Njen ton idealno balansira između ove dve boje. Moglo bi se reći da je gotovo neutralna, ali ne i sasvim neutralna. Stvoriće ambijent pogodan za nadogradnju, ali će ga i blago akcentovati.

4. Boja celera / Boja Avokada - Sve ono što preuzimamo iz prirode je uvek nepogrešiv izbor, jer priroda nikada ne pravi greške u svom kreiranju. Nijanse zelene koje su mnogo smirenije od prethodno aktuelnih, jačih i zasićenijih.

5. Limun žuta - Izuzetno voljena i jedna od ključnih boja sezone. U ambijentu će sijati poput sunca, nežno i blago, energično i podsticajno.

 

Sa čime kombinovati pastele?

Ukoliko razmišljate o tome sa čime bi bilo dobro udružiti pastelne tonove, sasvim je sigurno da nećete pogrešiti ukoliko odaberete tople i nežne nijanse da ih obogate. Boja čokolade i terakote je idealna u kombinaciji sa pastelima.

Komadi nameštaja u sivim tonovima će, takođe, biti sjajan igrač u ovakvim ambijentima. Siva "statement" fotelja ili sofa nešto izraženije teksture, elegantno podignuta na nožice.

Pasteli će biti savršeni partner i materijalima poput mermera, sve popularnijeg teraca, kao i metalnim akcentima. Usudite se da ih koristite.

Ukoliko ne želite da pastelima obojite zidove, uvek je tu mogućnost odabira zavesa, tepiha, prostirki…

Jastučnica u dnevnoj sobi ili pak bilo čega od kućnog tekstila. Posteljina u spavaćoj sobi, zavesa na tuš kabini, ramovi za slike, printovi, posuđe… Mnogo je načina da pustimo pastele u sopstveni dom.

Ne zaboravite da prostore obučene u pastelne tonove nadogradite biljkama. Mnoštvom biljaka. Cveće i nežni tonovi su prirodna i nepogrešiva kombinacija.