Pronađite inspiraciju: Moderan stil

Istorijat

Moderan stil u uređenju enterijera nastao je vođen potrebom za oslobađanjem od svih viškova. On odbija pompu svojih prethodnika. Ne zanima ga raskoš srednjevekovnog i klasičnog, težina gotike, složeni oblici Viktorijanskog stila, pretencioznost prisutna u renesansi. Iznad pojavne forme, dekoracije i ukrasa, modernizam stavlja čoveka i njegove potrebe. Cilj je rasteretiti prostor, učiniti da funkcioniše i bude udoban. Po ovom stanovištu i pristupu, izuzetno je blizak minimalizmu.

Može se reći da moderan stil u uređenju enterijera vešto prati tendencije u razvoju tehnologije i da je na neki način njihova refleksija. U ovako uređene enterijere lako će se uklopiti najnovija tehnološka dostignuća.

Prostor je pročišćen, rasterećen, jednostavan i funkcionalan. Linije su jasne, paleta boja je svedena, koristi se dosta stakla, metala i materijala sa izraženom refleksijom i visokim sjajem. Poželjna je jednostavnost svih elemenata. Izbegavaju se krive linije i zaobljene forme; prednost se daje čistim, jasnim, pravim linijama.

Kod enterijera uređenih u stilu minimalizma čest je otvoreni plan, sa što manje zidova, sa velikim otvorima, bez detalja i ukrasa.

Paleta boja

Paleta boja bi trebalo da bude jednostavna, kao i kompletan koncept uređenja prostora. Preporučljivo je da se ambijent formira praćenjem jedne utvrđene palete, koja će se prenositi iz prostorije u prostoriju. Iako se okvir stvara neutralim tonovima, moderan stil uređenja se ne plaši dodavanja hrabrih boja. One se obično koriste za akcentovanje i mogu se naći na zidovima ili komadima nameštaja.

Nije greška reći da je paleta boja koje se koriste u ovim ambijentima jednako široka koliko i paleta materijala koji se upotrebljavaju. Dakle, sve dolazi u obzir. Trik je u mudrom kombinovanju i pronalaženju prave mere.

Obrada zidova i plafona

U moderno uređene enterijere dobrodošao je čitav spektar materijala. Ne bi bila greška reći da se koriste gotovo svi poznati materijali. Često je kombinovanje prirodnih i onih veštačkih. Omiljeni su metal, staklo, plastika, hrom... Moderni ambijenti vole materijale čija je odlika visoka refleksija. Zato su omiljeni i svi pločasti materijali visokog sjaja, mermer, granit. Izražena je i upotreba ogledala.

Zidovi mogu biti potpuno jednostavni, bojeni u belu ili neku neutralnu nijansu. Akcentovanje površina postiže se oblaganjem zidova poput mermera, granita ili drvenih dekora - letvicama ili pločama velikog formata.

Podovi

Za podove se koriste kvalitetni materijali svedenog dizajna visoke refleksije, poput mermera i granita.Biraju se jednobojni tepisi koji deluju skupo i luksuzno.

Nameštaj

Sledeći osnovnu filozofiju dizajna modernizma, poenta u odabiru nameštaja jeste stavljanje čovekovih potreba u fokus. Stoga se ide ka funkcionalnosti i svrsi.

Nameštaj je ravnih linija, česta je izrada pločastog nameštaja po meri. Sofe i garniture mogu biti predimenzionirane, neretko kožne, uglavnom su modularne. Klub stolovi su najčešće stakleni. Kuhinje su ravnih linija, bez ukrasa, često u visokom sjaju.

Dekoracija

Nema mnogo detalja u prostoru, s' obzirom na to da se teži odstranjivanju svih viškova. Promišljeni su i često se bira jedan efektan detalj dekoracije. Prati se filozofija "manje je više".

Nije greška reći da je moderan stil uređenja enterijera onaj u kome se najviše fokusa stavlja na osvetljenje - prirodno, ali i veštačko.

Teži se što većim staklenim površinama, koje su ogoljene, kako bi prostor primao što više svetlosti. Uz to, mnogo se pažnje poklanja veštačkom svetlu. Zidno i podno osvetljenje, lampe, skrivači LED i halogena rasveta... Akcentovanje i ambijent se kreiraju upravo ovim sredstvima.

Ukoliko želite ambijent koji je čist, funkcionalan, koji odiše utiskom prostora, volumena i rasterećenosti, ovo je pravi stil uređenja za Vas.