Boja koja podstiče i grli: Living coral

U okviru najpoznatije svetske kompanije za boje PANTONE, postoji ogranak poznat kao "Institut za Boje". U njemu, stručnjaci analiziraju različite tokove - društvene, dizajnerske, ali i politička stremljenja. Poslednjih 20 godina, kao rezultat analize potrošačkih navika i globalne atmosfere, obaveštavaju o svojim prognozama, na nivou sezone i godine. Biraju boje sezone i boju godine, čime pomažu dizajnerima koji žele da budu u toku sa trendovima. Pantonove smernice prate svi - modni i industrijski, grafički i dizajneri enterijera. U Pantonovom Institutu za boje pažnja se obraća na estetski, ali i psihološki i emotivni segment, koji svaka boja i nijansa donosi sa sobom.

Za zvezdu 2019. godine izabrali su boju pod nazivom Living Coral - boju živog korala. A evo i zašto.

Činjenica je da se svakodnevica ubrzala.

Deo nje nam, sve intenzivnije, kradu socijalne mreže. U takvoj atmosferi, prepoznaje se, iz dana u dan, sve izraženija potreba za bliskošću, provođenjem vremena u prijatnom okruženju sa prijateljima.

Zagrljaji su potrebniji nego ikad. Zagrljaji i ambijenti koji grle.

Priroda boje Living Coral je takva da želi dobrodošlicu i ohrabruje. Živopisna je, ali je i blaga. Zagrliće svojom toplinom i obezbediti komfor u svetu i okolini, koja se konstantno menja.

Kada su je odabirali, prepoznali su je kao paradigmu modernog života. U njoj su videli fuziju svega onoga što svakodnevica donosi sa sobom. Oslikala je različite segmente života modernog čoveka.

Pronađena je u prirodi, pod vodom, u najlepšem delu našeg ekosistema. A poznato je da je priroda najbolji i nepogrešivi dizajner. Sa druge strane, njena živahnost asocira na dinamiku života i prisustvo čoveka u svetu socijalnih mreža i digitalnih medija.

Living Coral je odabrana da ponudi bliske i prijatne osećaje, jer je preuzeta iz morskih dubina. Korali očaravaju oko i um, nude bliskost i utočište.

Kako je upotrebljavati za uređenje prostora?

Mnogi dizajneri su, u početku, sa nelagodom reagovali na Pantone-ov izbor. Nisu bili sigurni koja je prava mera za njenu upotrebu.

S obzirom na činjenicu da je intenzivna i sugestivna, najbolje je koristiti je u maloj meri. Bar za početak. Dok je ne testirate i ne shvatite da li Vam i u kojoj meri prija.

Dugogodišnji trend u uređenju prostora jeste akcentovanje jednog od zidova prostorije. Living Coral može biti pravi izbor za ovakav poduhvat. Stvorićete podlogu ispred koje će svaki detalj delovati za nijansu efektnije.

Na ovakav zid možete staviti ogledalo ili slike ili ga pak iskoristiti kao sredstvo za akcentovanje omiljene fotelje, komode, visilice... Stavite ispred njega najefektniji komad nameštaja i učinićete  ga još većom zvezdom prostora.

Još jedan siguran način jesu detalji. Tepih, prostirke, jastučnice ili dekorativni jastučići. Mali i suptilni nosioci efekta pomoću kojih ćete shvatiti da li je Living Coral vaša priča ili pak nije.

Sa kojim bojama je najbolje kombinovati je?

Living Coral + nijanse Plave

Biće sjajan saveznik sa raznim nijansama plave - od tamne - zasićene, preko boje različka, do potpuno svetlih nijansi.

Tamno plave nijanse u kombinaciji sa bojom korala postaju osvežene i dobijaju novi sjaj i smisao. Ambijent je svežiji, življi, pitomiji i vedriji... Kombinacija sa svetlijim nijansama stvara harmoniju čitavog prostora, umirujuću atmosferu savršenu za spavaće sobe ili radne prostore.

Pogledajte naše predloge tepiha iz kolekcija:

U ovo će se idealno uklopiti prirodni materijali poput platna, pamuka, lana, musilina ili svile.

Living Coral + Zemljani tonovi

Savršena je u kombinaciji sa čitavim spektom zemljanih tonova - od tamno braon, preko boje peska, do boje rđe.. u ovim kombinacijama postiže se duh optimizma; koralna će okupati prostor svetlošću i dinamikom.

Pogledajte naše predloge tepiha iz kolekcija:

Detalji u koralnoj boji daju novi sjaj nameštaju koji ima dug staž.

Prava je stvar na već korišćenu sofu dodati par jastučića u koralnoj boji.

Biće odlična i u kombinaciji sa maslinasto zelenom, ali i zlatnom, jer i sama ima suptilni, gotov nevidljiv zlatni podton.

Living Coral + nežni Pasteli

Pasteli su, sami po sebi, vodeći trend već godinama. Kroz kombinovanje jedne ili više pastelnih boja sa (čak i mrvicom) koralne dobiće novu svetlost i stvoriti drugačiji efekat. Ovo je idealna kombinacija za kuhinju i kupatilo.

Pogledajte naše predloge tepiha iz kolekcija:

Ukoliko ste u fazi useljenja u novi prostor ili pak planirate osveženje postojećeg, razmislite da novu priču obojite koralnim tonovima. Pantone-ovi stručnjaci su ljudi kojima treba verovati.