Kako osvežiti dnevni boravak u okvirima budžeta

Dnevni boravak je jedna od najvažnijih prostorija doma, u kojoj provodimo značajan deo vremena. Naš lični odnos prema životu i navike koje nas karakterišu se gotovo uvek preslikavaju na životni prostor. Ljudi koji idu na sigurno, od svog doma naprave sliku koja godinama ostaje ista i ne menja se. Sa druge strane, oni dinamični i nemirnog duha neprestano eksperimentišu i unose promene. One se mogu ticati menjanja boje zidova, rasporeda nameštaja, unošenja dekora i sitnica...

Ako spadate u drugu grupu i svoj dom posmatrate kao igralište i mesto za stalne, kontinuirane promene, pročitajte savete koji će Vam pomoći da, ostajući u okvirima budžeta, brzo i lako razigrate sopstveni prostor.

Promenite raspored nameštaja

Svakako najefektniji način, koji će u potpunosti promeniti cirkulaciju energije u prostoru i celokupan utisak, jeste promena dispozicije nameštaja u sobi. Ovo će ići lakše ako imate lagane komade. Ipak, i ukoliko je situacija drugačija, nemojte biti obeshrabreni. Pre ovog koraka iscrtajte osnovu prostorije, izmerite komade nameštaja i poigrajte se na papiru, pre nego što krenete u definitivnu realizaciju.

Premeštanjem krupnih komada nameštaja ćete, sasvim sigurno, steći utisak da ste u nekoj novoj sobi. Vodite računa da napravite balans prilikom organizacije, kako biste bili sigurni da prostor "diše".

Promenite tepih

Da li ste razmišljali o tome da su pod i plafon peti i šesti zid svake prostorije. Njihova površina je velika, pa im je, samim tim i uloga u celokupnom izgledu značajna. Promena tepiha u vašem prostoru će doneti sasvim novu priču. Možete birati neki koji je sugestivne boje i uzorka ili čak više manjih komada. Ako imate open space prostor, u kome su objedinjene dnevna soba i trpezarija - različitim izborom tepiha možete odvojiti svaku od zona.

Reorganizacija dekoracije

Reorganizacija slika na zidu i detalja na policama sigurno će biti uočljiva promena i doprineće da čitava prostorija poprimi novi izgled. Možete zameniti mesta slikama ili ih zameniti novim - sezonskim. Ako se odlučite da pratite trend floralnih motiva unećete svežinu u ceo dom. Igrajte se oblicima i bojama ramova za slike. Ukoliko želite da se držite trendova, opredelite se za zlatne ramove i detalje koji će sa sobom doneti dozu glamura. Možete otići i korak dalje i promeniti pozicije policama ili čak ubaciti nove.

Zamenite jastučiće

Jastučići su dekorativni element koji, sa lakoćom, krade našu pažnju. U potpunosti će promeniti sofu, čak i onu koja ima zavidan vremenski staž.

Zavisno od toga koje je boje sofa ili garnitura, birajte teksture i dezene jastučnica. Ukoliko želite da budete u toku sa trendovima, preporučujemo Vam jastučnice koje su u koralnoj, senf žutoj, tamno zelenoj ili pastelno roze boji. Birajte različite veličine i oblike jastuka, ali se trudite da im poveznica bude tekstura, boja ili dezen.

Posvetite dodatnu pažnju detaljima

Klub sto je idealna baza na koju možete postaviti biljke i cveće, za koje ćete odabrati savršenu vazu. Pridružite im knjige, dnevne novine i sveće. Ako Vam više odgovara jedan veliki zamenite sa više manjih stočića. Uz promenu dekoracije, lako ćete menjati i njihovu poziciju.

Za kraj, ne zaboravite neizostavan detalj - cveće i sobno bilje, koje, kao sastavni deo enterijera, nikada nije izlazilo iz mode i u najužoj je vezi sa njim. Ne zaboravite da biljke daju novu dozu života prostoru u koji ih unesete. Mesto im je na policama, po podu, u pletenim makarmeima. Siguran način za unošenje daška novog jeste promena saksija postojećim biljkama.

Nadamo se da će Vas ove smernice ohrabriti, jer ne mora svako renoviranje da podrazumeva krečenje i kupovinu novog nameštaj. Ovo su koraci koji će voditi ka novom i svežijem izgledu.