Pronađite inspiraciju: Industrijski stil

Industrijski stil u uređenju enterijera slavi nesavršenosti. Ne boji se da pokaže šta je ono što leži ispod finih, uglađenih završnih obrada. Protkan je golim cevima i konstruktivnim elementima, koje su generatori muške energije kojom odiše. Industrijski stil je rezervisan za domove najhrabrijih, onih koji se usuđuju.

Istorijat

Koreni i počeci industrijskog stila vode nas u Njujork, na obode grada, gde je nakon druge industrijske revolucije ostalo mnoštvo hangara, magacina, fabrika, koje su izgubile svoju primarnu namenu.

Prostorni okvir je ostao i bio je spreman da u sebe primi nove sadržaje. Mnoštvo takvih objekata postaje stecište alternativne i pulsirajuće umetničke scene. Pretvara se u galerije, kulturne centre, klubove. U njima nastaje industrijski stil, koji se potom prenosi i u stambene prostore.

Mudrost industrijskog stila jeste pronalaženje savršenog balansa između sirovog i prefinjenog, između zatečenog i nadograđenog. U nastavku ćemo se pozabaviti karakteristikama stila.

I u zatečenim i u novim prostorima, koji se kreiraju u ovom stilu, teži se otvorenom planu, sa što manje pregrada.

Prostor treba da teče iz jedne funkcije u drugu. Visoki plafoni su imperativ. Poželjno je što više otvora i staklenih površina, koje nisu pokrivene. Svi konstruktivni elementi treba da ostanu goli i vidljivi. Stubovi, grede, instalacije.. U enterijerima uređenim u industrijskom stilu, oni se tretiraju kao prostorni ukrasi. Nedovršenosti i nedostaci postaju prostorni akcenti.

Paleta boja

Kada je u pitanju paleta boja, u kreiranju industrijskog stila stvari su jednostavne. Kako bi se postigao čist vizuelni izraz teži se neutralnim tonovima. Boje koje su najčešće su bela, nijanse sive i bež.. Njima se stvara osnova, dok se detalji najčešće javljaju u tonovima prljavo plave i crvene. U ambijentima industrijskog stila nema jakih kontrasta.

Dobra ideja je korišćenje jedne od neutralnih boja u raznim nijansama. Svetliji zid, nešto tamniji pod, još svetliji nameštaj.. Kroz ovakvu igru stvara se efekat akvarela. Za ovakvu intervenciju mogu se upotrebiti siva, bež ili braon. Boje u industrijskim ambijentima dolaze upravo od zatečenih i brižljivo biranih novih materijala.

Obrada zidova i plafona

U obradi svih površina, ceni se sve ono što na sebi pokazuje tragove vremena. Sve što nosi patinu. Sirovo, neobrađeno. Vidljivost slojeva se u industrijskom stilu izuzetno poštuje.

U ovim ambijentima posebnu vrednost i važnost ima odnos između drveta i metala. Drvo je sirovo, neobrađeno, nije savršeno glatko i ravno. Gotovo po pravilu dolazi u tamnim tonovima. Ono greje ove prostore. Metal pokazuje tragove korozije, može se javljati u čitavom spektru - od mat, do poliranog, mada je mat obrada ona koja ima primat. Industrijski stil voli betonske stubove i grede, kao i sirove zidove od opeke.

Podovi

Kao i u obradi zidova i plafona, i na podovima je poželjno korišćenje materijala sa tragovima korišćenja. Betonski podovi, drveni podovi sa tragovima patine, ali i zanimljivi tepisi - vrlo se često koriste oni sa etno motivima, koji u ovim prostorima izgledaju nestvarno dobro! Uglavnom su neočekivani i efektni. U ovim prostorima su odličan saveznik za neočekivane kombinacije.

Nameštaj

Nameštaj prati priču. Poželjno je sve ono sa naznakama korišćenja. Tragovi se vide svuda, čak i na kožnim sofama. Često se koriste trpezarijski stolovi sa pločama od nepotpuno obrađenog drveta i metalne konstrukcije. Prate ih stolice od drveta i metala.
Poseban akcenat ovih prostora jeste rasveta. Gole sijalice na kablovima ili inspirativne visilice od metala.. Ovaj stil je inspirisao mnoštvo dizajnera i proizvođača i danas ih nije teško pronaći i kupiti.

Dekoracija

Dekoracija je hrabra i smela. Grafiti na zidovima, saobraćajni znaci donešeni sa ulice, vintage posteri i filmski plakati...

Ukoliko ste hrabri i nekonvencionalni, razmislite da svoj dom odenete u industrijski stil.