Boho stil u uređenju enterijera

Jedan od najvoljenijih, ali i najhrabrijih stilova uređenja enterijera svakako je boho. Nekonvencionalan, slobodan, nepredvidiv i bez strogo definisanih pravila, rezervisan je za sve ljude slobodnog duha, večne putnike i sanjare.

Istorijat

Ime potiče od francuske reči Bohemien, koja je na početku XIX veka korišćena za opisivanje marginalizovanih i neuklopljenih, slobodnih umetnika. Kako bi se njihovo delovanje potcenilo upoređivani su sa lutalicama, za kojese verovalo da dolaze iz češke pokrajne Bohemia-e. Za sve one koji se nisu uklapali u šablone i konvencionalne okvire - hipike, bitnike, hipstere- koristio se termin New Bohemians.

Ovo je dovoljno informacija da uhvatimo suštinu boho načina i boho enterijera.

U boho enterijerima je vreme da kažemo "zbogom" strogim pravilima i strogom uklapanju. Prostor za igru je širok, ohrabreni smo da raširimo krila, usudimo se i budemo slobodni i kreativni. Tako stvaramo boho ambijente, a oni nam vraćaju time što u nama podstiču upravo ove osobine.

Paleta boja

Nasuprot minimalističkom pristupu, ovde ne važi filozofija "less is more". Boho stil se ne boji boja. Naprotiv, široko im otvara vrata i pušta ih da uđu. Sve dolazi u obzir, jer boho ima mnogo oblika.

Može biti vibrantno, jarko, živahno... Sa druge strane ambijenti su beskrajno lepi kada se boje zemljanim tonovima. Na kraju niza mogućnosti, boho se može odenuti i u monohromatsku kombinaciju. Možete stvarati izuzetne efekte, čak i ukoliko ih bojite samo u crno i belo.

Dakle, boho dozvoljava sve, Vi ste ti koji birate ono što Vam je najbliže senzibilitetu.

Obrada zidova i plafona

S' obzirom na to da se u boho enterijerima koristi mnogo boje, dobro je da se osnova zadrži prilično neutralnom. Zato je bojenje zidova u svetle i neutralne boje jedna od osnovnih preporuka. Ipak, ukoliko ste sigurni u sebe, možete se igrati i akcentovati zidove bojama ili tapetama sa smelim šarama.

Podovi

Boho enterijerima odlično stoje drveni podovi, poput parketa, jer dodatno zagrevaju tople i živahne ambijente.

Slobodan i lepršav, boho stil obožava i tepihe... Nije retkost da se u ovim ambijentima, na krilima razigranosti i slobode, dva tepiha postave jedan preko drugog.

Česte su i manje prostirke, posebno one od mekanog krzna... Tepisi su izuzetno važan deo ovih prostora. Sve što je lokalno, autentično, ručno izrađeno, živih boja i sa resama je dobrodošlo.

Nameštaj

Boho ambijenti obožavaju sve što je lično i sa izraženim pečatom. U ove ambijente su dobrodošli vintage i mid-century komadi. Takođe i više je nego poželjan nameštaj izrađen od ratana. Gotovo da nema boho ambijenta bez jednog ovakvog komada. Jako im dobro stoje i ležerne sofe od pliša u zagasitim, zemljanim tonovima.

Sve što je uzbudljivo i neobično, lokalno i autetično, donešeno sa putovanja, biće idealno za nadogradnju boho ambijenta.

Dekor i detalji

Bez dileme, najvažnija stavka boho ambijenata, ono što ga zaokružuje i čini potpunim jesu sitnice i detalji. Ličnost, pečat, različitost biće postignuta upravo kroz njihovo korišćenje.

Unesite u prostor puno jastuka sa neobičnim jastučnicama. Dobrodošli su jarki i etno motivi. Ne postavljajte ih samo na sofe i fotelje. Njima je mesto i po podovima, gde će oformiti ugodne kutke za sedenje i izležavanje.Osim tepiha na podovima, na zidovima ovih ambijenata su jako česte tapiserije i čuveni makarme.Sve ono što satkaju vešte ruke odlično prati boho ambijente.

Imajte na umu još jedan element - Rese! Mnogo resa. Njih nikada nije previše. Na tepisima, tapiserijama, jastucima, prostirkama, kućnom tekstilu.

Na vidnim mestima izložite sve one detalje koje ste sa sobom doneli sa mnogobrojih putovanja. Stvorite složen, komplikovan prostor.

Ukoliko ste sanjar i idealista, nemiran duh i svetski putnik, ukoliko želite dom koji će odražavati Vas, ideale u koje verujete, kao i životni put koji stvarate, opredelite se za boho stil.