Ugradnja tepisona

Tepisoni su sjajno rešenje za oblaganje podova, kako u stambenim, tako i u poslovnim objektima. Sa sobom nose niz odličnih karakteristika:

  • Proizvode se u nizu dezena - kao jednobojni ili sa šarama, pa se lako mogu uklopiti uz svaki stil uređenja
  • Pokrivaju čitavu površinu prostorije i mogu da pokriju nedostatke poda koji se nalazi ispod (pohabani parket ili laminat)
  • Udobni su i meki - tehnologija izrade i materijali od kojih se izrađuju stvaraju izuzetno udobne i prijatne površine
  • Vrše zvučnu i toplotnu izolaciju

Kako bi se sve ove osobine iskoristile na pravi način važno je da tepison bude adekvatno ugrađen.

Kako se ugrađuje tepison?

Tepison se ugrađuje na različite načine, u zavisnosti od vrste tepisona, veličine i namene prostorije:

  • Polaganje zatezanjem
  • Puno površinsko lepljenje
  • Polaganje bez lepljenja

Polaganje zatezanjem i puno površinsko lepljenje se najčešće primenjuju kod poslovnih prostora, dok se polaganje bez lepljenja primenjuje u stambenim prostorima.

Koji god metod da je u pitanju, prvi korak je adekvatna priprema podloge za ugradnju tepisona. Detaljno o tome možete pročitati u ovom tekstu.

Ugradnja tepisona

Pre početka ugradnje

Kao i kod svih drugih podova (parketa, laminata, LVT) potrebno je da se obloga prilagodi uslovima prostorije u koju će biti ugrađena. Važno je da 24 sata pre ugradnje rolnu tepisona unesete u prostor, razmotate je i položite na pod. Optimalna temperatura prostorije za ugradnju tepisona je 15°C.

Obratite pažnju na vrata. Ukoliko je tepison veće debljine možda će biti potrebno da ih skratite, kako bi se omogućilo nesmetano otvaranje.

Polaganje zatezanjem

Ovaj metod je posebno zgodan za polaganje na podloge koje nisu pogodne za lepljenje. Tepisoni koji na svojim površinama imaju šare se na ovaj način lakše uklapaju, a kasnije se jednostavnije uklanjaju. Polaganje zatezanjem se upotrebljava za tepisone koji su izrađeni iz jednog komada, najčešće za poslovne prostore.

Polaganje zatezanjem se ne preporučuje u prostorijama u kojima je planirana velika frekvencija upotrebe, gde ima pregiba i nagiba i gde je ekstremno vlažno.

Po obodu prostorije se postavlja igličasta traka, koju je potrebno dobro zalepiti za podlogu kako bi izdržala rastezanje tepisona.

Ugradnja tepisona

Puno površinsko lepljenje

Metod pomoću koga se obezbeđuje dobro fiksiranje tepisona za pod, spojevi se ne primećuju, ivice se ne habaju. Ovaj metod se najčešće koristi prilikom postavke tepisona, a često je i jedini mogući način (tamo gde postoje nagibi, pregibi, gde je izražena frekvencija prohoda). Posebno je zastupljen u poslovnim prostorima. Kod primene ove metode izuzetno je važno kvalitetno sredstvo za lepljenje i pravilna primena odabranog lepila.

Polaganje bez lepljenja

Polaganje tepisona bez lepljenja može se postaviti na maksimalnoj površini od 20 m², u slučaju da se u toj prostoriji ne koristi nameštaj sa točkićima. Tepison se, pri korišćenju ove metode, grubo iskroji prema dimenzijama prostorije, a precizno usecanje se obavlja kasnije. Ukoliko se prostorija ne može prekriti jednim komadom tepisona, već je potrebno više traka, ivice se učvršćuju dvostruko lepljivim trakama. Isti princip se primenjuje i uz vrata i zidove. Najčešći je odabir u stambenim prostorima.

Ugradnja tepisona

Posle postavljanja tepisona

Nakon što postavite tepison sačekajte da se lepak osuši, a potom dobro usisajte i provetrite prostoriju.

 

Kao i kod ostalih podnih obloga, kako bi sve osobine bile maksimalno iskorišćene potrebna je profesionalna ugradnja, uz korišćenje adekvatnih proizvoda. Preporučujemo Vam da se opredelite za proverene profesionalce. Posetom nekoj od naših prodavnica možete dogovoriti uslugu ugradnje.