Saveti za održavanje vinila

Tehnologija proizvodnje i posebna površinska zaštita učinile su da vinil podovi budu otporni na mrlje i jednostavni za čišćenje.

Saveti za održavanje vinila

Načini očuvanja vinil podova

Zaštita od unetih nečistoća

Osigurajte zaštitu poda od sitnih čestica peska ili kamenčića koje ćete uneti preko obuće iz spoljašnje sredine. Pesak deluje kao brusni papir, praveći ogrebotine po podu.

Na ulazima u unutrašnji prostor postavite otirače. Ovo će omogućiti manje unošenje nečistoća, a samim tim olakšati dnevno održavanje.

Zaštita od oštećenja nameštajem

Još jedan način koji možete odabrati je korišćenje zaštitnih podloški za nameštaj ili zaštitnih prostirki ispod stolica.

Izbegavajte zaštitu nožica nameštaja gumenim čašicama.

Ukoliko je potrebno da, iz nekog razloga, pomerate nameštaj ili teže kućne aparate, koji mogu imati nožice sa oštrim stopama, kao što su šporet, mašina za pranje rublja, frižideri i slično, obavezno pod nožice podmetnite drvenu ploču ili komad neke tekstilne obloge i tada izvršiti pomeranje.

Zaštita od vlage

Glatka površina vinila može biti klizava kada je vlažna ili prekrivena vodom. Potrebno je odmah ukloniti vodu i sačekati kratko vreme da se površina poda osuši pre nego što se počne hodati po njoj.

Saveti za održavanje vinila

Redovno održavanje

Kako biste svoj vinil pod očistili od prašine, kojoj je svakodnevno izložen, potrebno je da ga:

  • Usisavate
  • Čistite metlom
  • Brišete vlažnom krpom i neutralnim deterdžentom

Vrlo je važno da izbegavate:

  • Jake, alkalne deterdžente, koje nije potrebno ispirati
  • Paste ili prahove sa grubim, abrazivnim česticama
  • Žičane sunđere, jer se njima može izgrebati površina poda