Saveti za održavanje tekstilnih podova

Tekstilni podovi (tepisi i tepisoni) su svakodnevno izloženi nečistoći, poput obuće, ali i prašine i raznih načina flekanja. Kako bi što duže trajali i sačuvali svoj izgled i teksturu, potrebno ih je redovno i adekvatno održavati.

Na ovaj način osiguravate dobar izgled tekstilnih podova i sprečavate neugodne mirise, alergene i bakterije. Osim toga, štedite novac, jer osiguravate dugotrajnost svojih podova.

Osnovni korak ili preventiva

Najjednostavniji i osnovni korak podrazumeva da sprečimo unošenje nečistoća u prostor. Tačnije, da ih ostavimo pred vratima. Za ovu namenu, odaberite neki od otirača iz naše ponude.

Održavanje tekstilnih podova

Redovno održavanje

Temeljno uklanjanje slobodnih čestica nečistoće vrši se redovnim usisavanjem. U stambenim prostorima, ovo treba da bude praksa jednom do dva puta nedeljno, dok se u poslovnim prostorima, zbog frekventnosti korišćenja to treba obavljati svakog dana.

Većina novih tekstilnih podova, koja ima šišan gazeći sloj (velur) ispušta dlačice prvih nekoliko meseci. Budite bez brige, ovo je normalan proces.

Održavanje tekstilnih podova

Uklanjanje mrlja

Svima nam se bar jednom desilo da zateknemo fleke koje se ne mogu otkloniti samo vodom i sapunom. U tim situacijama obično krenemo da ribamo, misleći da će one nestati ukoliko budemo dovoljno uporni. To se često završi neuspehom, a skidanje fleka postane veliki problem.

Održavanje tekstilnih podova

Najbolje je da ovu vrstu pomoći potražimo u profesionalnim servisima, koji se bave uslužnim pranjem tepiha.

Ukoliko ipak odlučite da ovo uradite sami, potrudite se da ispratite naredne korake:

  • Ne dozvolite da se mrlja osuši. Odstranite je što je pre moguće.
  • Počnite čišćenje od spoljnih ivica mrlje. U suprotnom, mrlja će se samo uvećavati.
  • Testirajte dejstvo sredstva za čišćenje. Izvršite probno čišćenje. Uradite to na neupadljivom mestu - na primer, ispod nameštaja.

Ukoliko Vam se na pod prosula kafa, čaj, čokolada ili slično, pročitajte metode čišćenja tekstinih podova prema konkretnom tipu mrlja.

Održavajte svoje tekstilne podove adekvatno i oni će Vam služiti dugo, zadržavajući svoj izgled.