Saveti za održavanje parketa

Parket predstavlja investiranje u enterijer, zbog čega se treba potruditi oko njegovog održavanja. Adekvatnim održavanjem značajno povećavamo vek njegovog trajanja i omogućavamo da izgledom ostane kao prvog dana.

Osnovni korak ili preventivna zaštita

Gotovi parketi su izrađeni na način koji ih štiti od habanja. Ipak, njihova površina nije neuništiva i treba se potruditi oko prevencije oštećenja.

Putem svoje obuće unosimo nečistoće u prostor. Deo njih, poput peska ili krupnijih čestica, može delovati na parket poput brusnog papira i zato je važno da se potrudimo da smanjimo unos nečistoća u prostor.

Kako biste sprečili ovakvu vrstu oštećenja postavite otirač na ulazna vrata.

Još jedan način zaštite parketa od grebanja je korišćenje zaštite za noge stolica, stolova i ostalog nameštaja - lakše ćete pomerati nameštaj uz sprečavanje ogrebotina.

Održavanje parketa

Redovno održavanje

Adekvatno održavanje Vašeg parketa podrazumeva redovno usisavanje i brisanje suvom krpom, kako bi se uklonila prašina i nečistoće koja deluju abrazivno i oštećuju lak.

Ukoliko dođe do prosipanja tečnosti po parketu, potrebno je brzo reagovati i ukloniti je u potpunosti.

Važno je i redovno čišćenje otirača i tepiha koji su postavljeni preko parketa. Nečistoća kroz njih može dospeti na parket i delovati abrazivno.

Izbegavajte:

  • Čišćenje parketa uz veliku količinu vode.
  • Nanošenje sredstava za čišćenje ili nekih drugih tečnosti direktno na površinu parketa.
  • Korišćenje voska, deterdženta, uljanih rastvora i drugih kućnih hemikalija u svrhu održavanja Vašeg parketa.
  • Postavljanje saksija i drugih sličnih posuda direktno na parket.
  • Temperatura površine parketa u uslovima podnog grejanja nikada ne sme preći 27°C.

Još neke preporuke za dugotrajnost parketa:

  • Ne koristite gumu ili druge abrazivne materijale kao poleđinu na otiračima i tekstilnim podovima koje postavljate na parket.
  • Održavajte nivo vlažnosti vazduha u prostoriji između 30% i 60%, ne samo zbog Vašeg zdravlja, već i zato što taj interval vlažnosti najviše odgovara parketu i nameštaju od drveta.
  • Sprečite nepotrebno izlaganje parketa sunčevim zracima ili jakoj veštačkoj svetlosti, jer to utiče na postepenu promenu boje Vašeg parketa. To je u potpunosti normalna i prirodna reakcija koja se ne može izbeći.
  • Kako biste izbegli da boja parketa ispod Vašeg tepiha bude drugačija, uklonite tepih s vremena na vreme. Imajte u vidu da je izmena boje u potpunosti prirodna reakcija na koju se ne može značajnije uticati.