Saveti za održavanje laminata

Laminat ima brojne prednosti - lako se održava, dugotrajan je i otporan. Beskrajna paleta njegovih dezena omogućava da napravite izbor koji je baš po Vašim merilima. Sve ga ovo čini sjajnim odabirom za bilo koji stambeni ili poslovni prostor.

Ipak, kako bi što duže ostao kao prvog dana, potrebno je da ga adekvatno održavamo.

Održavanje laminata

Osnovni korak ili preventivna zaštita

Kada dolazimo iz spoljašnje sredine unosimo mnoštvo nečistoća u prostor, prvenstveno putem svoje obuće. Najsigurnije je da uradimo sve što je do nas, kako bismo ih zadržali van.

Da li ste znali da spoljašnja prljavština može oštetiti gotovo sve podne obloge?

Pesak deluje kao brusni papir, praveći ogrebotine po podu.

Kako biste prevenirali ovakve situacije, stavite otirač na ulazna vrata.

Još jedan pametan potez je zaštita laminata od grebanja korišćenjem zaštite za noge stolica, stolova i ostalog nameštaja - lakše ćete pomerati nameštaj uz sprečavanje ogrebotina.

Redovno održavanje

Svaki pod je izložen svakodnevnom habanju. Kakav će rezultat nastati, zavisi od kvaliteta poda i načina njegovog korišćenja. Vek trajanja produžavate redovnim održavanjem. Vaš novi laminat ima tvrdu, nepropusnu površinu na koju se ne lepi prljavština i koja se lako čisti. Usisivač za tvrde površine ili suvo čišćenje krpom za prašinu je dobar način uklanjanja mekane prašine.

Uklanjanje mrlja

U narednoj tabeli možete pronaći načine kako da uklonite neke od najčešćih fleka:

Fleka Uklonite...
Mrlje od gume i đona obuće, prljavština sa ulice, bojice, krejoni na bazi ulja Suvim čišćenjem
Voće, mleko, pivo, vino, čaj, limunada Osušite odmah suvom krpom ili odgovarajućim sredstvom za laminat, ukoliko se prljavština već osušila
Lak za nokte, krema za cipele, mastilo, maskara, ruž za usne, indigo, lak Čišćenjem sa krpom natopljenom acetonom, sirćetom, skidačem laka za nokte - koristite ih ipak oprezno sa vrlo malo sredstva i samo u predelu fleke
Čokolada, ulje za kuvanje Odgovarajućim sredstvom za čišćenje laminata

Veoma važno: Izbegavajte upotrebu čistača na paru.

Bez dodatnih tretmana

Molimo Vas da ne šmirglate, lakirate, polirate ili voskirate: u protivnom možete uništiti površinu laminata. Površina je otporna na habanje, pa zbog toga ne preduzimajte nikakve druge tretmane.