Pronađite inspiraciju: Retro stil i kako ga uvesti u svoj dom

Retro stil je bez prestanka predmet interesovanja dizajnera i kupaca u mnogim oblastima dizajna. Ima svoje ljubitelje i poklonike, koji ga ni za šta ne bi menjali.

Retro nije sve ono što dolazi iz prošlosti, već je proslava slobode, kreativnosti, nekonvencionalnog pristupa, koji je obeležio dizajnersku scenu 50-tih, 60-tih i 70-tih godina XX veka. Ove dekade se razlikuju među sobom, ali se svaka može pohvaliti inovativnošću i hrabrim rešenjima. Ličnim i kreativnim pogledom na dizajn.

Retro stil

Tapete kao hrabri akcenat

Za razliku od većine stilova, retro stil se ne boji boja. Zidovi su jako često akcentovani farbanjem u smele i jarke tonove, poput zasićene žute, zelene, ljubičaste. Nije retkost ni pristup u kome se zidovi boje u belu ili njoj bliske tonove, a boje se u prostor uvode kroz nameštaj i dekoraciju. U retro stilu je česta upotreba tapeta sa smelim motivima, najčešće geometrijskim.

Izdvojićemo iz našeg asortimana neke dezene tapeta koji bi bili odličan izbor za ambijente uređene u retro stilu.

Osnova prostora u tamnim tonovima drveta

U retro ambijentima, drvo nema konkurenciju. Koristi se za izradu nameštaja, ali i kao podna obloga. Favorit su parketi i laminati tamnijih tonova, koji formiraju bazu na kojoj će se naći hrabri, dominantni tepisi.

Retro stil
Retro stil

Vinil pod za razigran korak

Ukoliko želite smelije rešenje, preporučujemo Vam da razmotrite vinil na kome se smenjuju crni i beli kvadrati.

Iconik 240 Logis-Black White može biti idealna baza prostora sa retro prizvukom. Savršen je izbor za nesvakidašnji kuhinjski prostor.

Retro stil

Tepisi - i svedeni i smeli

Upotreba jarkih boja u retro enterijerima jedna je od osnovnih karakteristika. Tonovi su živi, hrabri, kombinacije su smele. Koriste se i kolor-blok kombinacije, tačnije sparivanje kontrastnih boja. Ovi ambijenti su nemirni. Primetna je upotreba tirkizne, narandžaste, pink, crvene, žute, mint i zelene.

Kada birate tepih za retro ambijent, možete razmišljati u nekoliko različitih pravaca.

Izaberite tepih neutralne boje, ali naglašene teksture. Visoki flor je rado viđen u ovakvim prostorima. Ušuškaće ambijent i doneti osećaj topline i udobnosti.

Retro stil

Jednobojni tepisi poput kolekcije Dream, uz dobro kombinovanje sa ostalim elementima prostora, biće sjajan izbor za retro ambijent.

Geometrijski motivi, poput kolekcije Dance, Star ili Chroma postaće dominantne tačke ovih prostora.

Modeli poput Cube ili Ink će takođe idealno igrati kroz retro ritmove.

Budite slobodni, maštoviti, nekonvencionalni.

S obzirom na smelost i hrabrost, ovaj stil ne morate koristiti kao dominantan, već uzeti neke njegove detalje i primeniti ih u neki od mirnijih stilova, stvarajući eklektičan enterijer.

Ukoliko Vam je potrebna pomoć u realizaciji, na raspolaganju Vam je naša usluga Dizajniramo za Vas.