Kolor Blok: Hrabro kombinovanje boja

Kolor-blok princip kombinovanja boja podrazumeva udruživanje kontrastnih boja. Ovaj pristup nije novina u svetu dizajna. Bio je često korišćen u dizajnu 50ih, 60ih, 70ih godina...

Može se reći da je rođen, razvijan i proslavljen u svetu modnog dizajna, iz koga se preneo na dizajn enterijera. Na sajmovima i u kampanjama velikih kompanija primetna je ponovna ljubav za smele kombinacije kontrasta.

Provereni kolor blok tandemi jesu crvena i zelena, plava i narandžasta, žuta i ljubičasta.

Kolor blok
Kolor blok

Kako uneti kolor blok kombinovanje u sopstveni dom?

Ovo je zanimljiv i siguran način za razigravanje i osveženje prostora i unošenje nove energije.

Kada uređujete prostor vođeni ovim principima, uzimajte koliko Vam je potrebno.

Koristite točak boja i odabirajte boje koje Vam deluju kao prava kombinacija. Oslanjajte se na svoju sopstvenu intuiciju i osećaj.

Kolor blok

Kada stvorite kombinaciju, vodite računa da Vam ona prija, jer u tom prostoru treba živeti. Smelost i drama jesu poželjni, ali je važnije da se u tom ambijentu ne osećate nervozno. Priču možete ublažiti dodavanjem neutralnih tonova.

Ukoliko niste sigurni, krenite sitnim koracima. Iskoristite manje intervencije kako biste eksperimentirali sa ovim principom slaganja boja. Jastuci i zidna dekoracija predstavljaju idealan poligon za vežbanje ove veštine.

Udružujte jednobojne jastučiće i vidite koja kombinacija ima najviše smisla. Igrajte se sa zavesama. Možda imate neku fotelju ili sofu, koju bi trebalo ponovo tapacirati. Šta mislite o sedalnom delu u jednoj i naslonu u kontrastnoj boji?

Zidovi kao poligon za hrabrost

Sve je češći odabir akcentovanja jednog zida u prostoriji nekom dominantnom bojom. Dramatičan efekat se često stvara bojom poput tamno zelene ili ljubičaste. Njoj se suprotstavlja neka od boja spektra.

I u svetu mode i u svetu dizajna, ovaj trend gotovo uvek ide ruku pod ruku sa geometrijskim oblicima. Na zidovima se stvaraju polja - kvadrati, trouglovi, krugovi - koji se boje različito. Prirodni prekidi u prostoru, poput kamina, polica i sličnog, mogu biti korišćeni kao granice između različitih boja.

Kolor blok
Kolor blok

Tepisi za kolor blok kombinovanje

Jedan od jednostavnih načina za uvođenje kolor-blok principa u svoj dom jeste i korišćenje tepiha.

Ovo su neki od favorita iz naše ponude:

Ukoliko ne pronalazite dovoljnu dozu hrabrosti za ovaj eksperiment znajte da se kolor-bloking može raditi i u monohromatskoj varijanti. Crno bele štrafte i šahovska polja su odličan primer. Umesto jarkih boja, opredelite se za svedene i suptilne i razigrajte ambijent.

Ovo je zanimljiv koncept, koji Vas poziva na igru. Usudite se.

Kolor blok
Kolor blok

Ukoliko Vas ovaj pristup privlači, ali Vam treba podrška u odabiru elemenata - stojimo Vam na raspolaganju. Potražite savet u našim radnjama ili nam se obratite online kroz uslugu Dizajniramo za Vas.