Kako se ugrađuje laminat

Laminat je čest izbor za oblaganje podova zbog niza dobrih osobina. Dugotrajan je, otporan na udarce i ogrebotine, antialergijski, udoban i topao. Dolazi u velikom broju atraktivnih dezena i lako se održava. Upravo zbog ovih osobina, veliki broj kupaca opredeljuje se upravo za laminat.

Osim navedenih osobina, laminat se ugrađuje brzo i jednostavno. U nastavku teksta dajemo Vam sve potrebne informacije o njegovoj ugradnji.

Laminat

Podloga za ugradnju

Podloga za ugradnju laminata treba da bude čista i suva, te dobre konstruktivne nosivosti.

Laminat se može postaviti preko postojećeg parketa, vinila, starog laminata, keramičkih pločica, linoleuma, ali to svakako nije preporuka proizvođača. Kao i kod svake druge vrste poda, idealno bi bilo da se postavka vrši na idealno ravnoj površini.

Pre ugradnje

Laminat pre ugradnje treba da bude skladišten u originalnom pakovanju i prostoru koji je suv i dobro provetren. Neposredno pre ugradnje (48 sati) laminat treba da stoji u prostoru u kojem će biti ugrađen, kako bi se prilagodio njegovim uslovima.

Preporučljiva temperatura vazduha u prostoriji je minimalno 18°C, dok je minimalna temperatura poda 15°C. Preporučljiv procenat vlažnosti vazduha je između 50% i 60%.

Ugradnja laminata

Vizuelna kontrola

Preporučljivo je da pre ugradnje vizuelno pregledate pakete i utvrdite da li su dimenzije u skladu sa onima koje su označene na pakovanju. Ukoliko je došlo do oštećenja važno je da to uočite pre ugradnje, jer proizvod koji je već ugrađen nije moguće reklamirati.

Pravac postavljanja dasaka

Važno je da unapred odredite pravac postavljanja dasaka.

U obzir treba uzeti uobičajena pravila - daske se postavljaju paralelno sa dužom stranom prostorije. U prostorijama kvadratnog oblika treba ih postaviti u pravcu izvora svetlosti. U hodniku se uvek postavljaju uzdužno.

Ukoliko je u pitanju prostor nepravilnog oblika, oslonite se na svoj osećaj i postavite laminat na način koji ističe estetski doživljaj i efekat prostora.

Laminat

Plivajuća ugradnja

Laminati se postavljaju bez lepljenja, izuzetno brzo i lako - uklapanjem, plivajućom metodom postavljanja - bez vezivanja za podlogu. Daske se uklapaju najsavremenijim T-lock ugaonim sistemom sistemom i 2-lock sistemom preklapanja, koji značajno olakšava i skraćuje potrebno vreme za ugradnju. Spoj dasaka je trenutan, siguran, čvrst i gotovo nevidljiv.

Ukoliko prilikom postavke dođe do bilo kakve greške, moguće je ispraviti je u trenutku. Uz ovakav način ugradnje, pod je moguće demontirati i ponovo montirati. Konstrukcija je izuzetno stabilna.

S obzirom na to da između poda na koji se postavlja i laminata nema direktne veze potrebno je postaviti podlogu koja omogućava hidroizolaciju i zvučnu izolaciju.

Obratite pažnju na razmake

Prilikom postavke laminata, zbog njegove osobine da se širi i skuplja, u zavisnosti od temperature i vlažnosti, važno je napraviti ekspanzione razmake kako bi pod mogao da "diše".

Na sastavima poda i zida, kod cevi radijatora i na sličnim mestima ostavite 8-10 mm prostora.

Laminat i podno grejanje

Laminat se može ugraditi u uslovima podnog grejanja ukoliko se grejni elementi nalaze u betonu ili cementnoj košuljici.

Ukoliko uputstvom proizvođača nije drugačije precizirano, laminatni podovi nisu preporučljivi za ugradnju preko grejne folije koja se nalazi preko betona ili druge podloge. Temperatura površine laminatnog poda nikada ne treba da pređe 28°C.

Ugradnja laminata

Ukoliko je laminat Vaš izbor, izuzetno je važno da bude dobro ugrađen.

Preporučujemo Vam uslugu profesionalne ugradnje, koju možete ugovoriti u našim prodavnicama.