Kako odabrati lajsne za parket

U enterijeru postoje elementi i detalji koji zaokružuju celinu i doprinose da estetski utisak bude izuzetan. Jedan od takvih elemenata, koji donose veliku razliku, jesu i parket lajsne. Imaju višestruku ulogu i funkciju:

  1. Pokrivanje sečenih ivica parketa i praznog prostora između parketa i zida
  2. Sakrivanje kablova
  3. Zaštita zidova od prljanja i oštećenja
  4. Lakše čišćenje i održavanje parketa
Lajsne za parket

Kako birati lajsne za svoj prostor?

Lajsne u boji parketa

Često je odluka da se uz parket određene drvne vrste odaberu i pripadajuće lajsne, koje su u istom dezenu kao i parket ili bar u identičnom tonu. Na ovaj način nastaje utisak da su lajsne produžetak poda, stvara se skladna i harmonična celina. U finalu, soba deluje veće i prostranije.

Lajsne za parket

Lajsne u boji stolarije

Jedan od mogućih pristupa i vodilja prilikom odabira dezena lajsni jeste prilagođavanje boji stolarije. Odaberite lajsne na osnovu postojećih prozora i vrata u prostoru. Nastaće zanimljiv akcenat, koji donosi dinamiku.

Lajsne u beloj boji

Izuzetno su čest odabir dizajnera enterijera i trend koji opstaje i obogaćuje enterijer. Suptilan, a efektan detalj, prilagodljiv najrazličitijim stilovima enterijera. Odabir sa kojim ne možete pogrešiti.

Lajsne za parket

Prilikom odabira lajsni treba imati na umu kom utisku i stilu u enterijeru težite.

Bele i svetle parket lajsne biće dobar izbor za suptilne enterijere skandinavskog stila i enterijere u pastelnim tonovima.

Klasičnim enterijerima mogu odgovarati parket lajsne u prirodnoj boji drveta.

Za naglašeno rafinirane i elegantne enterijere, kao i enterijere u industrijskom stilu možete birati lajsne u tamnijim tonovima drveta, pa čak i crne. Ovo će biti detalj koji se primećuje.

Oblik lajsni

Parket lajsne mogu biti ravnog oblika, sa oštrim ivicama, a mogu biti izrađene i u nizu zakrivljenih profila. Ravne lajsne sa oštrim ivicama karakteristične su za moderan stil uređenja enterijera.

Lajsne za parket

U enterijerima klasičnog stila lajsne predstavljaju jak akcenat, pa se najčešće biraju lajsne sa zakrivljenim profilima. Po obliku se mogu kombinovati sa lajsnama na plafonu, što daje izuzetan utisak elegancije i rafiniranosti.

Kako odabrati pravu veličinu lajsni?

Kada je u pitanju veličina treba obratiti pažnju na visinu i dimenzije prostora i stil uređenja. U ponudi su lajsne različitih dimenzija - od 60 mm do 150 mm.

Za manje prostore, nižih spratnih visina, biće dovoljno odabrati niže lajsne, čija je visina oko 60 mm.

Ukoliko se radi o prostranim, visokim ambijentima, posebno onim koji su uređeni u klasičnom stilu, preporuka je da odaberete efektne, visoke lajsne.

Takođe, ukoliko je plan da sakrijete značajni deo instalacije iza ovih lajsni, odaberite lajsne većih dimenzija.

Kako odabrati pravu veličinu lajsni?

Kada je u pitanju uređenje enterijera, ne zaboravite da mali detalji prave razliku. Adekvatan odabir lajsni menja utisak o prostoru u značajnoj meri. Inspirišite se i odaberite pravo rešenje za sopstveni dom.

Posetite naše prodavnice i odaberite lajsne kao savršen završni detalj.