Dečije sobe - Savršeni dečiji svet po skandinavskom receptu

Jedan od omiljenih prostora svakog doma jeste dečija soba.

Prostor koji treba da bude dovoljno fleksibilan, kako bi pratio decu kroz različite faze odrastanja, treba da objedini različite funkcije - dovoljno prostora za igru, ali i rad; dovoljno prostora za odlaganje igračaka, ali i izgled u kome će deca uživati.

Mame su spremne da mesecima tragaju za idealnim prostornim rešenjima, nepristajući na kompromise.

Puno slobodnog vremena provodimo na Instagramu i Pinterestu, pa se tako i pogled na dečije sobe promenio i osavremenio. Stiglo je mnoštvo novih ideja, inspiracije ne manjka, čini se da je lako da ono što vidimo preslikamo i u svoje domove.

Prateći puls okruženja dolazimo do zaključka je da je skandinavski stil najomiljeniji u dekorisanju dečijih soba. Daćemo Vam smernice kako da postignete ovaj izgled.

Dečije sobe - skandinavski stil
Dečije sobe - skandinavski stil

Funkcionalnost i estetika u perfektnom balansu

S obzirom na veselu i radoznalu dečiju prirodu, ove kutke ne bi trebalo tretirati kao "muzeje igračaka", već ih moramo učiniti lakim za funkcionisanje i ponovno dovođenje u red, onda kada se igra završi. Potreba za estetskim savršenstvom, ali i želja da se deca igraju slobodno i bez ograničenja, pred nas stavlja složen zadatak.

Obezbedite dovoljno prostora za lako odlaganje igračaka. U skandinavskim enterijerima su izuzetno popularni beli kartonski džakovi sa različitim motivima.

Danas je na tržištu dosta proizvođača, koji Vam mogu napraviti džak sa motivom po izboru, poput imena Vašeg deteta. Opcija su i kutije za odlaganje, koje mogu izgledati poput kolica, biti drvene i pastelne. Sve su ovo praktični elementi, a estetski izuzetno prijatni oku. U skandinavskim dečijim sobama estetika i funkcionalnost uspešno koračaju ruku pod ruku.

Dečije sobe - skandinavski stil
Dečije sobe - skandinavski stil

Odaberite svoju paletu boja

Skandinavska estetika uspešno pronalazi svoj put u najrazličitijim koloritima. Neke mame biraju monohromatsku šemu - sobe su crno-bele ili u nijansama sive; druge se opredeljuju za nežne pastele, dok je treća opcija kombinovanje bele sa jarkim, hrabrim, upečatljivim akcentima.

Koju god šemu da odaberete nećete pogrešiti. Pratite osećaj i kreirajte onako kako smatrate da je najbolje za Vaše mališane.

Dečije sobe - skandinavski stil
Dečije sobe - skandinavski stil

Zidovi kao poligon za kreativnost

Neosporno je da u skandinavskim enterijerima zidovi dobijaju dominantnu ulogu. Dekorativnu, ali i interaktivnu. Mnoštvo je načina na koje ih možete tretirati. Jedan od dražih jeste bojenje u motive planina.

Nebrojano je primera soba koje su dekorisane na ovaj način i svaka od njih izgleda sjajno. Možete ih obojiti i takozvanom "chalkboard" bojom i tako rešiti problem šaranja zidova.

Dečije sobe - skandinavski stil
Dečije sobe - skandinavski stil

Deca dobijaju mnogo prostora za kreativni izraz, istovremeno stvarajući unikatan i neponovljiv dekor. Na ovaj način ohrabrujemo njihovu kreativnu stranu.

U skandinavskim enterijerima omiljeni su i stikeri različitih motiva, boja, oblika. Tufne, zvezde, oblaci, poruke... Kao i tapete sa retro, floralnim, bajkovitim motivima.

Dečije sobe - skandinavski stil

Unesite teksturu drveta

U ovako osmišljenim prostorima, nameštaj sa teksturom drveta predstavlja imperativ. Suptilni, svetli tonovi greju atmosferu, čineći sobe mališana ugodnim, prijatnim, bezbednim.

Isplanirajte male stolice, stolove, krevete od jasena ili u prirodnim tonovima hrasta.

Za podove možete odabrati parket u tonovima jasena ili laminat svetlih tonova.

Dečije sobe - skandinavski stil
Dečije sobe - skandinavski stil

Pomalo smelog i neočekivanog

U skandinavski kreiranim dečijim sobama česti su elementi poput baldahina i šatora, koje će, bez sumnje, vaši mališani obožavati. Možete kupiti tekstil i napraviti ih sami. Dodajte na zidove malu galeriju u različitim ramovima za slike. Možete uramljivati upravo crteže svoje dece.

Stvorite im carstvo koje će obožavati, ali pre svega zbog toga što im rasplamsava maštu i omogućava beskrajnu igru i učenje.

Ukoliko želite da dečiju sobu uredite na ovaj način i treba Vam pomoć u odabiru proizvoda, obratite nam se. Kroz uslugu Dizajniramo za Vas možemo zajedno doći do idealnog rešenja prostora za Vaše mališane.