Saveti za ugradnju tepisona

Tepison je investicija koja na očigled menja izgled Vašeg doma, a odgovarajuće postavljanje i redovno održavanje su osnova za dobar izgled Vašeg tepisona.

Kvalitetna ugradnja je ključna za dobre performanse Vašeg tepisona. Preporučujemo da koristite usluge profesionalnih agencija koje vrše ugradnju. Stručni ljudi će umesto Vas razmišljati o najboljem načinu ugradnje u odnosu na Vaš postojeći pod, veličinu prostorije, kao i o uklapanju šare, dobrom izgledu Vaših stepenica, pragova.

Pre postavljanja

Najverovatnije će Vam prodavac iz prodavnice u kojoj ste kupili tepison preporučiti stručne ljude koji se bave ugradnjom tepisona. Prilikom dogovaranja, budite sigurni da ste se dobro razumeli sa prodavcem. Dogovorite ko je dužan da ukloni stari tepison, pomeri nameštaj, ko postavlja lajsne, i da li Vi treba nešto dodatno da obezbedite. Pre instalacije samog tepisona, ukoliko ste preuređivali ceo stan, završite sve radove (farbanje, lepljenje tapeta i sl.). Usisajte stari tepison da izbegnete širenje prašine, a pošto ste ga i ukonili, usisajte pod ispod tepisona.

Kada Vam isporuče tepison

Pre same ugradnje potrebno je izravnati pod specijalnom masom za izravnanje, a za radove obezbediti temperaturu prostorije od 15°C. Pre same ugradnje razmotajte rolnu i položite tepison na pod. Ostavite ga da leži 24 sata.

Tehnike ugradnje tepisona

Postoji više tehnika ugradnje, a mi ćemo Vam predočiti prednosti i nedostatke za neke od njih, koje se najčešće koriste. Ipak, izbor tehnike ugradnje prepustite stručnim licima.

  1. Polaganje zatezanjem. Korišćenje ove metode zahteva učvršćivanje po rubovima tepisona pomoću igličaste trake. Traka se na podu po obodu prostorije mora dobro zalepiti i pričvrstiti kako bi izdržala rastezanje tepisona. Prednost ove metode je u tome što se može koristiti za podloge koje nisu podobne za lepljenje. Tepison sa šarom se lakše uklapa kada se koristi ova metoda, a i sam tepison se kasnije lakše uklanja. Ovu vrstu postavljanja trebate izbegavati tamo gde postoji velika frekvencija prohoda, tamo gde ima pregiba i nagib, gde je ekstremno vlažno. Polaganje zatezanjem se koristi tamo gde je u pitanju tepison iz jednog komada.
  2. Puno površinsko lepljenje. Ova metoda se najčešće koristi prilikom postavljanja tepisona, a često je i jedini moguć način (tamo gde postoje nagibi, pregibi gde je velika frekvencija prohoda). Kod primene ove tehnike, sem stručnog znanja lica koje se bave ugradnjom, jako je važno kvalitetno sredstvo za lepljenje i pravilna primena odabranog lepila. Tepison se na ovaj način dobro fiksira za pod i samim tim se spojevi tepisona ni ne primećuju, a ivice se ne habaju.
  3. Polaganje bez lepljenja. Maksimalan prostor na kome se može izvršiti polaganje tepisona bez lepljenja je 20 m2, ali samo ukoliko se u toj prostoriji ne koriste stolice sa točkićima. U ovom slučaju se tepison grubo iskroji prema dimenzijama prostorije. Precizno usecanje se obavlja kasnije. Ako se ne može prekriti prostorija jednim komadom tepisona, već je potrebno više traka tepisona, ivice se učvršćuju duplo lepljivim trakama. Isto se čini i uz vrata i zidove.

Posle instalacije

Usisajte tepison i provetrite prostoriju.