Klasičan stil u uređenju enterijera

Trendovi u uređenju enterijera dolaze i prolaze, zadržavaju se jednu ili više sezona. Nakon izvesnog vremena često usledi prezasićenje. Ljudima postaje potrebno nešto drugačije i novo, zbog čega se postojeće tendencije modifikuju i menjaju. Trendovi koji izdrže test vremena neretko prerastaju u stilove.

Klasičan stil uređenja enterijera je najbolji primer stila koji je tu da ostane. Neprolazan je, gotovo večan.

Istorijat

Nastanak klasičnog stila seže u daleki XVII vek, kada je rođen u Francuskoj. Bio je prisutan u svim formama umetnosti. Nastajao je na izvorima inspiracije antičke Grčke i Rima. Kako se širio Evropom, u svakoj od zemalja dobio bi neku specifičnost i karakteristiku.

U sferi uređenja enterijera, klasičan stil opstaje vekovima, prilagođavajući se vremenu koje prolazi, ali suvereno čuvajući svoje vrednosti i postulate.

Ukoliko bi trebalo da pobrojimo osnovne karakteristike klasičnog stila to bi svakako bile - odmerenost, suzdržanost, simetrija, sofisticiranost, suptilna, otmena dekoracija, korišćenje materijala izuzetnog kvaliteta.

U nastavku teksta pobrojaćemo osnovne karakteristike klasičnog stila uređenja enterijera.

Paleta boja

Paleta boja treba da bude mirna, spokojna, harmonična. Tonovi su blagi, neutralni, pletu atmosferu koja je ugodna, umirujuća, prijatna. Dominiraju boje poput bež, krem, maslinaste, svetlo zelene.

Kako ovaj stil obožava prirodne materijale, podrazumevaju se i boja drveta i mermera. U kreiranju ambijenata u klasičnom stilu izbegava se stvaranje jakih kontrasta. Daje se mesto suptilnosti, nenametljivosti.

Možda je najbolji epitet za prostore koji se stvaraju na ovaj način - dostojanstveni.

Obrada zidova i plafona

Klasičan stil je, s obzirom na to da se napajao na izvorima antike, bogat lukovima, stubovima, dekorativnim profilacijama...

U savremenom domu koji uređujemo u ovom stilu dobrodošle su modifikacije ovih elemenata, koje su prilagođene ambijentima modernog čoveka. Zato su u ove prostore dobrodošle dekortivne lajsne na zidovima i plafonima.

Korišćene na pravi način, one prostor mogu podići u nove visine.

Drvene obloge zidova sa profilacijama, tapete sa svedenim, ali zanimljivim bordurama, uzorci mermera na većim ili manjim površinama.. To su smernice za stvaranje ambijenata u klasičnom stilu.

Podovi

Klasični prostori vole skupe, prirodne materijale. Zato je parket pravi izbor. Ili kvalitetan laminat. Preferiraju se tamnije boje drveta i drvo-dekora. Dobrodošlo je i oblaganje kamenom, u širokoj paleti njegovih formi: mermer, granit itd.

Kada su u pitanju tepisi, treba birati one koji pocrtavaju utisak luksuza - meke, baršunaste, koji mame na dodir. Zatim večne i neprolazne, poput persijskih.

Nameštaj

Nameštaj treba da bude prefinjen, pažjivo biran. Drveni stolovi, stolice, vitrine i komode su pravi izbor. Sa prisutnim, ali svedenim profilacijama; elegantnim i nenametljivim. Komadni nameštaj od mermera je dobrodošao; kamini su često neotuđiv deo ovakvih domova. Sofe, fotelje i garniture su oblih ivica, meke i udobne.

Dekoracija

Kada je u pitanju dekorisanje, ovde vlada pravilo "manje je više". Kvalitet se stavlja iznad kvantiteta. Dekorativni element treba da bude tačka koja privlači pažnju. Jedna efektna slika na zidu imaće primat nad čitavom zidnom galerijom. Pažljivo odabrano ogledalo, lampa ili vaza. Promišljenim pozicioniranjem, praćena osvetljenjem, treba da zablista u prostoru.

Dobrodošli su jastučići na sofama, mirnih tonova, u taktilnim materijalima poput pliša. Na prozore se stavljaju fine zavese praćene teškim, neprovidnim draperijama, koje sežu do podova. One povećavaju utisak luksuza i glamura.

Klasičan stil uređenja enterijera je idealan za Vas, ukoliko ste u potrazi za prvom merom između minimalizma i maksimalizma. Ukoliko imate prefinjen ukus i preferirate univerzalne i dokazane vrednosti, ovo je pravi put za Vas.