Skandinavski boho: trend u uređenju prostora, koji obeležava sezone za nama

Često čujemo da je uređenje prostora poligon za maštu, slobodu, kreativnost. Sve to zavisi od mnogo faktora.

Ne postoje matematičke formule, garancije, precizna pravila. Stilovi su različiti, manje ili više definisani. Opcija je mnogo, tržište je veliko, do nas stalno dopiru nove informacije, nove mogućnosti.

Sigurno primećujete da Vam se i ukus menja. Vremenom možda počinjete da razmišljate o opcijama koje vam ranije nisu bile bliske, a prevazilazite nekadašnje favorite.
U takvoj klimi, gde je puno toga raspoloživog, dolazi i do mešanja stilova, njihovog prožimanja, čime nastaju neke nove varijacije, manje ili više uspešne.

Takva je situacija sa ukrštanjem skandinavskog i boho stila.

Skandinavski boho je svet osvojio pre par godina i od tada ima svoje poklonike širom sveta. Interesovanje za ovaj stil uređenja ne jenjava i mnogi ga pronalaze kao pravu meru za sebe. Idealnu meru između "minimalizma" i sve popularnijeg "maksimalizma".

Kako se i zašto formirao?

Skandinavski stil je voljen i prihvatan, bez obzira na geografske granice. Međutim, mnogi ga smatraju previše sterilnim i nedovoljno ličnim. Sa druge strane, boho je smeo i hrabar. Sa njim treba umeti i nisu svi dovoljno vešti da se usude i otvore mu svoja vrata.

Prednosti i nedostaci su se udružili i nastao je interesantan miks, koji je uzeo najbolje od oba. Ukoliko volite prizvuk eklektike, ali u meri koja je svedena i kontrolisana, ovo može biti pravi put za uređenje Vašeg prostora.

Ako se pitate kako da skandinavsku estetiku podignete na novi - boho nivo, daćemo Vam par smernica.
Treba se držati jednostavne osnove. Najproverenije je ići na potpuno neutralne tonove zidova i plafona, kao što je to slučaj u skandinavskim enterijerima. Dakle, bela je siguran, nepogrešiv izbor. Bela ili njoj bliski tonovi. U ovakvom prostoru, počnite da eksperimentišete sa bojama. Ipak, kada odaberete dominantnu boju, udružujte je sa njom srodnim i bliskim tonovima, kako biste sačuvali estetiku minimalizma.

Dizajneri enterijera daju formulu.

Kada se odlučite za osnovnu, dominantnu boju, odaberite onu koja je do nje u paleti i igrajte se njenim varijacijama. Na ovaj način ćete stvoriti miran, pitomi enterijer. Dobre kombinacije su zelena i plava ili žuta i narandžasta.

Ovakve prostore treba nadograditi, dodavanjem topline i udobnosti, koja je jedna od glavnih karakteristika boho ambijenata. Ovo se postiže detaljima i teksturama. Idealan način jesu mekani, bogati tepisi, kao i krznene prostirke. Njihovo mesto nije samo na podovima, već i na foteljama i sofama. Iskoristite ih da ušuškate prostor.

Originalni, retki, pomalo ekstravagantni detalji, doneti sa putovanja, u boho enterijerima predstavljaju glavni akcenat. Postavljaju se svuda po prostoru, hrabro i smelo. Ovde ih, međutim, treba ređati sa smislom, usklađivati, pratiti paletu boja, stvarati povezanost i harmoniju. Razigranost je prisutna, ali je mirna, kontrolisana.

Još jedan gotovo nezaobilazan detalj enterijera koji se stvaraju kroz sintezu skandinavskog i boho pristupa jesu lusteri i lampe od tekstila ili prirodnih materijala poput bambusa ili ratana.
Ovo je odličan način da se prostor dodatno umekša i zagreje.

Dakle, ukoliko odlučite da svoj dom uređujete u stilu koji, već godinama, obožava ceo svet, udružite boho slobodu, sa skandinavskom kontrolisanošću. Budite nemirni i slobodni, ali i svedeni i disciplinovani. Rezultat će biti topao, životan, ali će prostor imati svoj red i ritam.