Održavanje laminata

Odabirom laminata kao podne obloge, napravili ste odličan izbor, jer je to pod koji se lako održava, dugotrajan je i otporan. Kako biste obezbijedili da Vaš laminatni pod ostane dugo u dobrom stanju i zadrži svoju vrijednost, potrebno je vrlo malo vremena i napora.

Preventivna zaštita

Svi znamo da se prljavština unosi spolja. Najbolji način čišćenja je zadržavanje prljavštine van kuće. Ali kako? Potrebno je da stavite otirač na ulazna vrata.

Spoljna prljavština može oštetiti skoro sve podne obloge: npr. pijesak djeluje kao brusni papir i izaziva ogrebotine na podu. Vaš laminat će još duže ostati lijep ako stavite zaštitu na noge stolica, stolova i ostalog namještaja - lakše ćete pomjerati namještaj uz spriječavanje ogrebotina.

Redovno održavanje

Svaki pod je izložen habanju koje zavisi od kvaliteta poda i načina korišćenja. Vrijednost poda ćete zaštititi svakodnevnim održavanjem. Vaš novi laminat ima tvrdu, nepropusnu površinu na koju se ne ljepi prljavština i koja se lako čisti. Usisivač za tvrde površine ili suvo čišćenje krpom za prašinu je dobar način uklanjanja mekane prašine.

Uklanjanje mrlja

Fleke izazvane normalnim korišćenjem: pruge od obuće, tragovi olovaka i druga prljavština se mogu ukloniti prema sledećim uputstvima:

Fleka Uklonite...
Mrlje od gume i đona obuće, prljavština sa ulice, bojice, krejoni na bazi ulja Suvim čišćenjem
Voće, mlijeko, pivo, vino, čaj, limunada Osušite odmah suvom krpom, ili odgovarajućim sredstvom za laminat, ukoliko se prljavština već osušila
Lak za nokte, krema za cipele, mastilo, maskara, ruž za usne, indigo, lak Čišćenjem sa krpom natopljenom acetonom, sirćetom, skidačem laka za nokte - koristite ih ipak oprezno sa vrlo malo sredstva i samo u području fleke
Čokolada, ulje za kuvanje Odgovarajućim sredstvom za čišćenje laminata

Važno: Izbjegavajte upotrebu čistača na paru.

Nisu potrebni nikakvi drugi tretmani

Molimo Vas da ne šmirglate, lakirate, polirate ili voskirate: u protivnom možete uništiti površinu laminata. Površina je otporna na habanje, pa zbog toga ne preduzimajte nikakve druge tretmane.