Savjeti za održavanje vinila

Vinil podovi su laki za održavanje zahvaljujući posebnoj površinskoj zaštiti koja ga čini otpornijim na mrlje i jednostavnijim za čišćenje.

Redovno održavanje

Kako bi se uklonila prašina, dovoljno je da vinil pod redovno:

  • usisavate
  • čistite metlom
  • brišete vlažnom krpom i neutralnim deterdžentom
Izbjegavajte
  • Jake, kao i alkalne deterdžente koji ne zahtijevaju ispiranje;
  • Paste ili prah sa grubim abrazivnim česticama;
  • Žičani sunđer i slično, jer se time može izgrebati površina poda.

Kako sačuvati vinil u svakodnevnoj upotrebi

a) Zaštita od oštećenja unijetom nečistoćom

Spriječite oštećenja poda unijetim kamenčićima na đonovima obuće, kada je ulaz u prostoriju direktno iz otvorenog spoljašnjeg prostora (dvorište, ulica i sl.).

Unutra, na ulazima, postavite otirače. Ovo će omogućiti manje unošenje nečistoća, a samim tim olakšati dnevno održavanje.

b) Zaštita od oštećenja namještajem

Da biste vinil dodatno zaštitili od ogrebotina, važno je korišćenje zaštitnih podloški za namještaj ili zaštitnih prostirki ispod stolica.

Izbjegavati zaštitu nožica namještaja gumenim čašicama.

Prilikom pomijeranja namještaja ili težih kućnih aparata koji mogu imati nožice sa oštrim stopama, kao što su šporet, mašina za pranje rublja, frižideri i sl, obavezno pod nožice podmetnuti drvenu ploču ili komad neke tekstilne obloge i tada izvršiti pomijeranje.

c) Zaštita od vlage

Glatka površina vinila kada je vlažna ili prekrivena vodom, može biti klizava. Zato je potrebno odmah ukloniti vodu i sačekati kratko vrijeme da se površina poda osuši pre nego što se počne hodati po njoj.